Ще гласува ли Асен Василев? Казаха какво е условието

На първия тур му бе отказано заради липса на уседналост

Ще гласува ли Асен Василев? Казаха какво е условието | StandartNews.com

Източник: БТА, архив

Ситуацията с правото на вот на финансовия министър Асен Василев не се е променила от първия тур насам, стана ясно от съобщение на председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Хасково Добромир Якимов. По думите му само документ от САЩ може да позволи на Василев да гласува в града.

На първия тур комисията в 28-ма секция в Хасково отказа на Василев да гласува заради липса на уседналост. Името на финансовия министър е в забранителния списък заради незаличен настоящ адрес в Съединените щати от 2000 година.

Тече прокурорска проверка по казуса с недопускането на Василев до вота в Хасково на първия тур на изборите, потвърди  председателят на ОИК.

Бях много учуден миналия петък, когато ми се обадиха да даваме обяснения. Защо от нас искат да обясняваме защо сме спазили закона, попита Якимов.

На въпроса ми на какво основание е образувана тази преписка, инспекторът от полицията ми отговори, че тя е образувана с прокурорско постановление, поясни Якимов.

Не знам какво точно се разследва, в случая дори няма изборно нарушение, а още по-малко данни за престъпление. Изискаха доста документи, разбрахме се на 7 ноември да предоставим всичко. Написал съм мотивирано обяснение до прокуратурата, допълни Якимов.

Той припомни, че писмото от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, което визира дебат за обсъждане на пропуски в законодателството именно в посока пречки за упражняването на глас, е изтеглено. Централната избирателна комисия освен това указа стриктно да спазваме правилата по отношение на уседналостта, отбеляза Якимов.

На въпрос дали евентуално министър Василев ще може да гласува на втория тур Якимов отговори, че няма данни ситуацията да се е променила от първия тур.

"За да гласува г-н Асен Василев следва да представи официален документ от САЩ, че към 28 април 2023 година неговият адрес в тази страна е заличен и не е активен", заяви председателят на ОИК в Хасково Добромир Якимов.

Според него, ако финансовият министър представи необходимите доказателства, няма да има пречка да упражни правото си на глас в родния си град.

Тази седмица, след като не бе допуснат да гласува в Хасково, регионалният министър изпрати писмо на всички общини, в което се указва как един избирател може да докаже уседналост. В него се посочваше, че избирател може да докаже уседналост, като представи, например, битови сметки за ток, вода, интернет, платени осигуровки или застраховки, регистрация в Бюро по труда, влезли в сила актове на Народното събрание или Указ на президент.

"Това е абсурдно. Не може с едно писмо на МРРБ и каквото и да е, какъвто и да е акт на МРРБ да се дерогират императивни разпоредби на закона. Това сами разбирате, че няма как да стане със сметка за ток, с други документи, които се опитва сега да се заобиколи закона", коментира тогава Добромир Якимов.

Малко по-късно от регионалното министерство съобщиха, че изтеглят писмото си, защото то е станало обект на предизборна злоупотреба и че след местния вот ще инициират дебат за пропуски в Изборния кодекс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай