Рашков погна Маринов за връзки с охранителна фирма

НПО е сигнализирало за съмнителни отношения между бившия министър и фирмата

Рашков погна Маринов за връзки с охранителна фирма | StandartNews.com

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков разпореди проверка по сигнал на НПО-то Антикорупционен фонд (АКФ) за връзки между бившия МВР шеф Младен Маринов и собствениците на охранителната фирма "Делта гард", съобщава news.bg. Проверката ще се извършва от ГДБОП.

АКФ е сигнализирал за връзки между Младен Маринов и собствениците на "Делта Гард" Димитър Спасов - Каратиста и Марин Милчев Русев.

Полученият от АКФ сигнал съдържа докладна записка от полицейски служител от Несебър от 2005 г. Сигналът е без подател, но описаните в него имена и събития насочват към източник от системата на МВР, което го прави задължителен за институционална проверка, смятат от Фонда.

Докладната записка, приложена към сигнала, излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26 ноември 2005 година. Последният от проверените автомобили, собственост на дружеството "Делта - С", е бил управляван от Димитър Спасов. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция "Сигурност, превенция и опазване на обществения ред" (СПООР) в София. Това са били Младен Маринов и Марин Русев. В автомобила са били още Евгени Димитров и Николай Минчев. Според подателя на сигнала част от пътуващите и в трите спрени за проверка автомобили са били криминално проявени лица. Това обстоятелство е допълнително основание за детайлна проверка на сигнала.

Сигналът потвърждава твърденията на свидетели от разследването "Осемте джуджета" за връзка на бившия министър на вътрешните работи със собствениците на охранително дружество "Делта Гард". Водачът на описания автомобил Димитър Спасов, известен още като Митко Каратиста, е собственикът на охранителна фирма "Делта Гард" до 29.10.2021 г. Единият от двамата легитимирали се като полицейски служители на СПООР е Марин Русев, впоследствие едноличен собственик на "Делта - С" ЕООД и на "Делта Гард" ЕООД. Другият полицейски служител пък е Младен Маринов, който на 20.09.2018 г. е избран за министър на вътрешните работи и е изпълнявал тази длъжност до 24.07.2020 г., припомнят от АКФ.

В разследването "Осемте джуджета" бяха изнесени твърдения, че братът на бившия министър на вътрешните работи е бил шофьор и охранител на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров - Еврото, чиито неформален офис в ресторанта "Осемте джуджета" е охраняван от "Делта Гард" ЕООД.

АКФ е подал няколко сигнала до МВР, с които е поискал проверка на дейността на охранителна фирма "Делта Гард" ЕООД, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея.

Подадените от АКФ сигнали в периода юли - септември 2020 г., когато министри на вътрешните работи бяха Младен Маринов и Христо Терзийски, обаче са останали без последствия. Според министър Терзийски извършените проверки не са установили нарушения.

С писмо от септември тази година обаче служебният министър на вътрешните работи информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 01.01.2018 г. до 31.03.2020 г. пред ресторант "Осемте джуджета" постоянно е имало полицейски автомобили. Писмото на министъра съобщава още, че нарушенията от страна на охранително дружество "Делта Гард" ООД на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани.

Според АКФ новопостъпилата информация подкрепя основателните съмнения за нерегламентирани връзки между висши служители на МВР и собствениците на охранителна фирма "Делта Гард" ЕООД. По тази причина призоваха за нова вътрешна проверка на действията на служители на МВР по случая.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай