Съмнителни ли са резултатите от изборите? Коментират експерти

Ще им доста критики, но монополярният модел у нас е разбит

Съмнителни ли са резултатите от изборите? Коментират експерти | StandartNews.com

Източник: бТВ

Резултатите от изборите не може да бъдат поставени под съмнение, въпреки отменените машини на първи тур от ЦИК, след като е констатиран пробив. това обяви пред бТВ експертът по конституционно право доц. Борислав Цеков.

По думите му големият брой недействителни бюлетини на първи тур се дължи на липсващата образователна кампания от страна на ЦИК и на самите партии, които не си обучават избирателите.

„Трябва да видим къде какви машини ползват. У нас трябва да се въведат машини, които са с тъчскрийн, разпечатват бюлетината, но в паметта на машината не се записва нито вотът, нито се брои. После може да има сканиране, за да се избегнат машинациите в СИК. Това може да се преодолее със сканиране“, подчерта Цеков.

Той посочи, че трябва да има и хартия, и машини, но вторите трябвало да бъдат сигурни.

„Надявам се да има промени в Изборния кодекс, които да са сега, а не в 12 без 5 преди следващите избори“, каза Борислав Цеков.

Той посочи като пропуск в Изборния кодекс, че когато човек отиде да гласува може да избере да гласува само за кмет на кметство или само за община или само за общински съвет, но слага подпис за всичко. По този начин, когато се броят бюлетините се отваря вратата за манипулации.

„Ще им доста критики, но ще има един общ момент, който е, че монополярният модел у нас е разбит. Вече по друг начин ще върви разговорът за Изборния кодекс“, заяви от своя страна преподавателката по конституционно право доц. Наталия Киселова.

По думите й анализът на изборите ще включва и поведението на ЦИК – както за разяснителната кампания за гласуването и обученията на ОИК, така и за това в какъв момент са представени методическите указания за членовете на СИК.

Киселова посочи, че част от членовете на СИК не са поставили печати на бюлетините от машинното гласуване.

„Въпросът за организацията не е само в това колко рано са били насрочени изборите. Забавянето във всяка една от фазите на подготовката доведе до петък преди деня на размисъл да няма ясното дали ще се ползват машини на първи тур“, каза Киселова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай