Съдебна реформа и после отпадане на мониторинговия механизъм

Съдебна реформа и после отпадане на мониторинговия механизъм | StandartNews.com

Първо трябва да си свършим работата. Това напомни пред журналисти в парламента министърът на външните работи Даниел Митов във връзка с възможността за отпадане на мониторинговия механизъм на Европейската комисия над страната ни.

Вчера от Гражданския съвет на Реформаторския блок обаче се обявиха в декларация за оставане на наблюдението и дори за разширение на неговия обхват. "Ясно е, че българската държава трябва да се бори за отпадането на този механизъм. Но преди това ние трябва да си свършим работата", обясни външният министър.

Той напомни, че трябва да се извърши съдебна реформа, която да доведе до независима, бърза и ефективна съдебна система, която да е в интерес на всички български граждани. "С или без мониторингов механизъм българската държава е длъжна да осигури на българските граждани реформа, която да гарантира независима, бърза, ефективна съдебна система", убеден е министър Митов.

Гърция ще ни казва дали идват бежанци

Гърция ще ни предупреждава, ако бежанците тръгнат към страната ни. Това пък заяви Митов пред журналисти в парламента относно евентуалния мигрантски натиск. Министърът обясни, че страната ни е договорила с Гърция механизъм за ранно предупреждение, ако евентуално се появят данни за евентуално увеличен такъв натиск върху гражданите.

"Такъв за момента няма", успокои обаче министър Митов и посочи, че на границата ни няма нищо ново, което да наречем рисково. "Ние сме подготвени да посрещнем всякакъкв вид риск", убеден е външният министър. От дипломатическа гледна точка той заяви, че не трябва да се допускат нови маршрути за бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай