С въдици и пушки на изборите

С въдици и пушки на изборите | StandartNews.com

Борисов улови шарани за "Гинес", Дъбов с най-точен мерник в БСП

Без значение коя партия е на власт и каква е политическата конфигурация в парламента, най-многобройното лоби по традиция в родната политика е това на ловците и рибарите. Ако съдим по съставите на кандидатдепутатските листи и 43-ото Народно събрание няма да прави изключение. Най-популярното хоби на българския мъж е ловът. Или риболовът. Или и двете. Кметове, депутати, общински съветници, министри и лидери на политически партии с гордост разказват за ловните и риболовните си подвизи по родните реки, язовири и балкани. И дори и да са политически опоненти в пленарната зала, авджийската страст помирява и най-заклетите врагове от депутатските банки.

Тази година обаче политиците са длъжници на другарите си от ловно-рибарските дружинки. И всички вкупом без значение от партийната принадлежност признават, че заради изборите ощетяват хилядите запалени по лова и риболова българи. Пролетната забрана за риболов падна в навечерието на изборите за Европейски парламент. А в навечерието на предсрочния парламентарен вот на 4 октомври се открива сезонът за лов на местен дребен дивеч и групов лов на дива свиня. Заради ходенето до избирателните урни обаче авджиите няма да имат излети на 5 октомври. Последното е с цел недопускане на инциденти. Депутати от 42-рия парламент направиха опит да повлияят на избора на дата за предсрочния вот точно заради лова, но без успех. Дори Спас Панчев, който е трети в листата на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ в Благоевград, заяви официално, че датата 5 октомври "поставя в неизгодно положение българските ловци", но без успех. Казват, че само рибарите у нас са близо 500 000. А ловците към 150 000.

В разгара на лятото точно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов хвърли ръкавицата на въдичарите. Генерала позира за снимка с огромни шарани личен улов. И след това качи фотото във Фейсбук, като не пропусна да напише и закачлив коментар: "Когато кълве, наистина кълве!". Култовата снимка събра близо 11 000 харесвания за отрицателно време и бе споделена от симпатизанти на ГЕРБ над 1000 пъти.

Сред най-запалените ловджии от кандидатдепутатската листа на ГЕРБ са Пламен Нунев (Русе), Любомир Христов (Шумен), Здравко Димитров (Пловдив), Пламен Тачев (Плевен). Нунев признава, че еднакво обича да ходи на лов и да подреди рибарските такъми. Той е сред малцината щастливци, който споделя хобито си с половинката. И съпругата му Таня е запален рибар. Колегата му от Шумен Христов от години е фен на ловните излети. Признава, че все по-трудно намира време, но наскоро с приятели видял от птичи поглед красотите под Момчилград. Като си с компания, и стрелбата остава на заден план, казва Христов. От "Позитано" 20 отговарят подобаващо с авджийска дружинка. Сред известните социалисти ловджии е зам.-председателят на БСП Димитър Дъбов, водач на листата на червените в Пловдив-област. Адашът му Димитър Горов (Ловеч), както и Атанас Зафиров от Бургас. От миналата година е и забавната случка в централата на БСП, на един октомврийски пленум на червените. Тогава точно Горов бе от най-нетърпеливите да нарами пушката и посредата на пленума отправил реплика: "Хайде да сме по-оперативни, че не останаха глигани". Залата обаче приела забележката сериозно. Изказванията станали по-кратки и заседанието приключило навреме. Въпреки че е съвсем на морето, съпартиецът му Зафиров признава, че се чувства най-добре в Странджа. Израснал съм там, познавам я като 5-те си пръста и ми е хубаво с приятелите от ловната дружинка", споделя кандидатът от бургаската листа на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ. Зафиров казва, че сред събратята си по оръжие няма политици и по време на излет никой не обелва и дума за парламента. Социалистите признават, че ненадминат майстор в авджилъка сред тях е точно зам.-председателят Дъбов. А той винаги ги успокоявал, че съдбата си знае работата и затова се казвало "Наслука".

Главсекът на Бареков с мерник за глигани

Стане ли дума за лов в централата на "България без цензура", всички обръщат глава към главния секретар на партията и водач на листата в Бургас Стефан Кенов. Запалил се по авджилъка навремето, докато работел към лесничейството в Карнобат, а после и в Садово. И до днес не пропуска излет с дружинката си в село Зимен. Преди няколко години ловджиите се прочуха с отстрел на цели 4 глигана по време на откриването на лова за едър дивеч. Кенов споделя, че е фен и на риболова, но излетите в Стара планина са му буквално в кръвта. И на птичи лов е добър, но в личния му албум със снимки преобладават трофеите на глигани. Еуфорията от лова е едно, но първо трябва да се спазват всички правила за безопасност, отсича Кенов. При груповия лов на дива свиня е важен тандемът, добавя още главният секретар на "България без цензура".

Каракачанов гърми по вълци

Съпредседателят на Патриотичен фронт НФСБ-ВМРО Красимир Каракачанов също е сред известните авджии. Почти 20 години е с ловен билет. Но гърми само по вълци, чакали и лисици. "Ловът на вълци е най-интересен, защото това е най-умното и хитро животно", обича да казва Каракачанов, който на тези избори води листите на коалицията за 25-и изборен район в София и в Плевен. Като отишъл за пръв път на лов, излязла му сърна. И тъкмо вдигнал мерника, но се отказал. Воеводата признава, че сърце не му дало да убие красивото животно. Оттогава е на ловен излет, за да се порадва на природата. Включва се активно при лов на хищници.

Потомствен ловец стреля за АБВ

Страстта на доц. Христо Михайлов към лова и риболова е заложена в гените му. Вторият в листата на АБВ в Добрич е посветен на хобито си от 34 години. Любовта му към него е по наследство. Още прадядо му е бил запален ловец. Такива са също дядо му и баща му. А сега и синът му. Доц. Михайлов споделя, че още като малък е ходил на ловните срещи в малките села. "Коментиране на по ракийка на ловния ден, магията на тези непринудени разговори късно вечер, чистотата на това занимание и високият му морал - това са само част от нещата, които ме заплениха", казва той.
Кандидат-депутатът ходи на лов главно за дребен дивеч - пъдпъдъци, гургулици и горски бекас. Харесва му спортният елемент в този тип гонитба - "Има стрелба, пропуски, тичане - много е динамично", посочва доц. Михайлов. Понякога се включва и в груповия лов на диви свине, като там динамиката е най-висока. По-късно хобито му става и професия. През 2001 година става председател на Националното ловно-рибарско сдружение - Съюз на ловците и риболовците в България. А през 2006 година заема престижния пост на вицепрезидент на Федерацията на ловните асоциации на страните членки на Европейския съюз, като става представител на цяла Югоизточна Европа. "Тук, на Балканите имаме твърде богат опит в лова", пояснява доц. Михайлов. "Ловът днес е философия на общуването ни с природата, той е еманация на отношението човек - природа, както и на отношенията между човеците", казва още той. И категорично отсича, че ловците не трябва да бъдат приемани като убийци с пушки. "Преди време в мое присъствие се роди фразата на великия писател-прозаик Дончо Цончев: "Ловувайте много, убивайте малко", казва доц. Михайлов, като подчертава, че всички се стремят да спазват тази максима. "Бъдещето на лова е в съхранението на традициите", заключава той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай