РЗС: Янев скъса чадъра над енергийната мафия

РЗС: Янев скъса чадъра над енергийната мафия | StandartNews.com

София. Партия РЗС нанесе втори решаващ удар срещу енергийната мафия. Това се посочва в позиция на партията, изпратена до медиите.

"След като на 22 февруари държавното обвинение възобнови делото за износ на ток, ощетяващ държавата с над 90 млн. лева, днес е повдигнато обвинение срещу следователката от Националната следствена служба Татяна Шарланджиева. Чест прави на главния прокурор Цацаров, че показва политическа безпристрастност и не се притеснява да изпълнява закона дори в навечерието на парламентарните избори.

Макар и след известно забавяне, налице е първият конкретен резултат от работата на Прокуратурата по подадените от комисията „Янев" материали за енергийната мафия. Надяваме се, че скоро с обвинения ще се сдобият и другите главни действащи лица в аферата „Фронтиер" – Красимир Георгиев, Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Припомняме, че през февруари месец тази година лидерът на РЗС Яне Янев, в качеството си на председател на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта, предостави на главния прокурор документи по неправомерно прекратени досъдебни производства, сред които и това срещу Шарланджиева.

От данните се налага основателният извод, че е осъществявана търговия с влияние в енергийния сектор и на практика определени лица са действали като организирана престъпна група с цел да набавят облаги за себе си. В документите, предоставени на Прокуратурата има данни, според които депутатът от БСП Корнелия Нинова в качеството си на заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма по време на управлението на Тройната коалиция е провела над 100 телефонни разговора само за няколко дни с Татяна Шарланджиева. Тези данни налагат сериозни съмнения за тясна обвързаност между представители на изпълнителната власт, магистрати и консултантски фирми.

Отношенията Нинова – Шарланджиева удивително напомнят за тези между Мирослав Найденов и Николай Кокинов и те са позор за българската правосъдна система. Надяваме се, че по еднакво бърз начин ще се проведе разследване и по двата скандала. РЗС приветства днешните действия на Прокуратурата и настоява разследването на енергийната мафия да стигне до край, за да се разплете целия корупционен възел и гражданите да разберат истината по един от най-болезнените обществени въпроси през последните години – за обвързаността на политици с монополи. А така също да се даде ясен знак на всички магистрати и на цялото българско общество, че времената на политическите чадъри в правосъдието отминават и всекиму ще се въздава според заслуженото и при стриктно прилагане на закона еднакво за всички".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай