РЗС: КС ще отнеме пет депутата на ДПС

РЗС: КС ще отнеме пет депутата на ДПС | StandartNews.com

София. Поне пет мандата на ДПС ще бъдат касирани, убеден е шефът на правния отдел на РЗС Емил Василев. Партията внесе жалба в Министерски съвет, с която оспорва над 50 000 гласа от Турция поради множество "фрапиращи" нарушения.

Василев припомни, че през 2009 г. партията е внесла подобна жалба с искането за касиране на 18 хиляди гласа. Конституционният съд се е произнесъл в тяхна полза, като е създал правен прецедент, и е отнел един мандат от ДПС. Според Василев КС ще се позове на този случай и този път ще отсъди също в полза на РЗС. "Пред нас не седи въпросът дали, а колко", категоричен бе той и допълни, че трябва да бъдат отнети поне пет мандата от ДПС.

Василев определи гласуването в Турция като "порнография", защото по негови думи в южната ни съседка, с валидна българска лична карта, може да се гласува неограничен брой пъти, тъй като "няма кой да ги спре да го правят". Той заяви, че се чувства омерзен, че "някой от Измир избира депутати от София".

Лидерът на партията Яне Янев е аргументирал жалбата си и пред министър-председателя Марин Райков, като му е разяснил част от нарушенията. Според Янев, Министерски съвет трябва да препрати жалбата към КС след единодушно решение на всички министри. По думите на лидера на РЗС, Райков е поел ангажимент да я включи като точка на заседание на кабинета.

От пресслужбата на Министерски съвет по-късно направиха уточнието, че "Министър-председателят никога не е поемал и не би могъл да поеме конкретен ангажимент относно това какво ще предприеме правителството преди обсъждане на Министерски съвет и постигане на съгласие между всички министри в кабинета. Премиерът Марин Райков увери г-н Янев, че веднага ще инициира да се направят нужните юридически консултации относно правните задължения на правителството по съответния казус и ще бъде предприето това, което законите на държавата повеляват по недвусмислен начин."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай