Русия скърца със зъби. Закрива ли посолството си у нас

Кремъл обяви, че действията на българските власти преминават всякакви граници

Русия скърца със зъби. Закрива ли посолството си у нас | StandartNews.com

Руските реакции на българското решение за изгонване на 70 дипломати заради шпионска дейност продължават. Докато постоянният руски представител в Европейския съюз Владимир Чижов призова да не се прибързва с окончателните изводи за възможното прекъсване на дипломатическите отношения между България и Русия, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и заместник-министърът на външните работи Александър Грушко оцениха създалата се ситуация като много сериозна. И не оставиха съмнение, че двустранните отношения са застрашени.

В ефира на държавния телевизионен канал “Русия 24” Чижов каза, че не би бързал с окончателните изводи.

В същото време Александър Грушко подчерта, че действията на българските власти преминават всякакви граници. По думите му тези действия носят не само неприятелски, но и открито враждебен характер, защото руското посолство е лишено от възможността да функционира като дипломатическо представителство.

“Затова предупредихме, че ако решението не бъде преразгледано, пред ръководството на Руската федерация ще бъде поставен въпросът за запазването на нашето дипломатическо присъствие в България и за необходимостта от българско дипломатическо присъствие тук”, каза още Грушко.

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че въпросът за евентуалното закриване на руското посолство ще бъде разгледан от министерството на външните работи и ако е необходимо - докладван на президента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай