Росен Желязков обсъди с Фидан разширяване на търговско-икономическото сътруничество

трябва да намерим начин да оползотворим неизползвания потенциал, каза още Желязков

Росен Желязков обсъди с Фидан разширяване на търговско-икономическото сътруничество | StandartNews.com

Възможностите за задълбочаване и разширяване на търговско-икономическото и секторното сътрудничество между България и Турция бяха основна тема на разговора на председателя на Народното събрание Росен Желязков с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. Турският външен министър е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел.

ВИЖ ОЩЕ: Ключова среща на Денков с Хакан Фидан. Решенията

Между нашите две страни има отлично сътрудничество в редица области, но трябва да намерим начин да оползотворим неизползвания потенциал за допълнително развитие в търговско-икономическите отношения, отбеляза Росен Желязков. Той подчерта, че Турция е един от водещите външноикономически и търговски партньори на България, както и стратегически инвеститор у нас. Като нови потенциални сектори на сътрудничество, Росен Желязков открои иновациите, дигиталната инфраструктура и зелените технологии. 

Турция има важно значение за гарантиране на сигурността на енергийните доставки за България и ЕС и ние оценяваме нейната подкрепа за енергийната сигурност чрез диверсификация на маршрутите, заяви още председателят на парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Хакан Фидан благодари на българското правителство

Партньорството между България и Турция както на двустранна основа, така и в рамките на НАТО, е основен фактор на стабилност в Черноморския регион и на Балканите, подчерта председателят на Народното събрание. Росен Желязков посочи, че двете държави са стратегически съюзници, които споделят общите предизвикателства пред сигурността, особено в светлината на войната на Русия в Украйна.        

Турция е наш важен партньор в области като миграцията и опазване на сигурността на границата, енергетиката, инфраструктурата, икономиката, туризма и др., посочи на срещата Росен Желязков. Той изрази увереност, че взаимодействието на всички равнища по противодействие на мрежите за контрабанда на мигранти ще продължи. Сътрудничеството в  тази сферата е от особено значение, не само за България, но и за целия ЕС, заяви председателят на Народното събрание.

ВИЖ ОЩЕ: Мария Габриел с ключова новина за Турция

Според Росен Желязков законодателните институции на двете страни могат да допринесат за развитието и обогатяването на връзките между България и Турция в различни сфери от взаимен интерес. В Народното събрание вече има създадена група за приятелство България-Турция, която се надявам да има важна роля в този процес, добави той.

Добрите отношения се градят не само на общи инициативи и партньорство между институциите, но и на близостта между хората на две съседни държави, подчерта председателят на парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
ivory
преди 2 месеца

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи:---- https://do.my/biox

Откажи