Габриел отиде там, където български външен министър не е бил от 12 г.

Най-големият ни търговски партньор в Северна Африка

Габриел отиде там, където български външен министър не е бил от 12 г. | StandartNews.com

Вицепремиерът Мария Габриел и министърът на външните работи на Египет Самех Шукри обсъдиха задълбочаването на политическото и икономическото сътрудничество между България и Египет.

Габриел е на посещение в Кайро.

В българската делегация са и петима министри. Първите дипломати на двете държави ръководиха първото заседание на създадената през 2018 година Съвместната комисия за сътрудничество. В него участваха министрите на отбраната, транспорта, икономиката, иновациите и енергетиката.

В Кайро бяха подписани и междуправителствени документи в областта на отбраната и енергетиката, както и споразумение за премахване на визовите изисквания за притежателите на дипломатически и служебни паспорти при краткосрочни пътувания.

Това е първата визита на български външен министър в Египет от 12 години насам. Двете държави търсят общи решения срещу регионалните и глобалните предизвикателства, подчерта Мария Габриел и добави, че София и Кайро ще издигнат сътрудничеството си на стратегическо ниво:

"Египет е най-големият търговско-икономически партньор на България в района на Близкия изток и Северна Африка. Обсъдихме възможностите за икономическо, търговското и инвестиционно сътрудничество. Имаме добри позиции да задълбочим партньорството си и да се превърнем в регионален, енергиен, транспортен и инвестиционен център, от който да се възползва бизнесът и на двете страни. Потвърдихме интереса да си сътрудничим в областта на енергетиката. Обсъдихме и партньорството в отбраната, земеделието и туризма.

За мен е важно да спомена стратегическото партньорство с Европейския съюз, защото България ще продължи да подкрепя Египет до финализирането на това стратегическо партньорство.

Когато говорим за меморандума за сътрудничество в областта на енергетиката и в частност природния газ за нас това е от съществено значение. Видяхме след руската агресия в Украйна какво се случва в тази област. За България енергийната сигурност е от особена важност. Искаме да обединим усилия, не само да видим как заедно да осигурим доставките, но също и да разширим пазара".

България и Египет имат интерес от стабилност в на Близкия Изток, подчерта египетският външен министър Самех Шукри.

Двамата първи дипломати обсъдиха проблема с миграцията и сигурността в региона и напрежението заради конфликта между Израел и "Хамас".

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Vox
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи