Мария Габриел с ключова визита в Йордания

По покана на Айман ал Сафади

Мария Габриел с ключова визита в Йордания | StandartNews.com

Вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пристигна в Хашемитско кралство Йордания, където е на официално посещение по покана на заместник министър-председателя и министър на външните работи Айман ал Сафади.

Целта на визитата е идентифициране на нови възможности за задълбочаване на двустранното сътрудничество, основано на общи интереси и ценности. Последното посещение на външен министър на България в Йордания е било през 2018 г., предаде БТА.

Вицепремиерът Мария Габриел ще бъде приета на аудиенция от крал Абдула II, крал на Хашемитско кралство Йордания, в неделя.

В рамките на визитата ще бъде осъществено посещение в бизнес парк „Крал Хюсеин"- иновационен комплекс за местни, регионални, международни и стартиращи компании, разполагащ с най-съвременна мрежа за данни, комуникации и инфраструктура.

Йордания е важен партньор на България в региона на Близкия изток. На 9 октомври 2024 г. се навършват 60 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни. Фокус се поставя върху сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната по линия на противодействието на тероризма и радикализацията.

В тази връзка през настоящата година страната ни има готовност да поеме домакинството на среща на върха в рамките на „Процеса Акаба". Инициативата е започната от крал Абдула II през 2015 г. и включва поредица от международни срещи, насочени към укрепване на сътрудничеството и координацията в борбата с тероризма.

Йордания се нарежда и сред традиционните търговски партньори на България в региона на Близкия изток и Северна Африка с потенциал за развитие. Търговско-икономическото и научно-техническото сътрудничество между двете страни датират от 1960 г. Страната е важен партньор на ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай