Решиха мерките за по-евтин ток среднощно

Решиха мерките за по-евтин ток среднощно | StandartNews.com

София. Комисията по енергетика към парламента гласува на второ четене промени в енергийните закони, за да може електроенергията да поевтинее от 15 юли. Спадът на цената тока ще е с до пет процента.

Парламентарната комисия се събра на извънредно заседание късно снощи, което продължи повече от три часа.

Промените в законите за енергетиката и възобновяемите източници трябваше да бъдат решени спешно, за да може днес да ги одобрят окончателно на второ четене в Народното събрание.

На събранието на комисията присъстваха и представители на браншови организации, те поискаха в отворено писмо президентът да наложи вето. От бизнеса се опасяват, че новият модел на ценообразуване ще доведе до поскъпване на електроенергията за бизнеса и големите заводи, както и да доведе до по-голяма безработица и фалит на малки и средни предприятия.

„Ако президентът наложи вето, това означава, че цената на тока може да се вдигне с до 40%. Притеснителното е, че имахме вече срещи с бизнеса и им обяснихме, че няма да се увеличи цената - както за високо, така и за средно напрежение, но те дойдоха предубедени, твърдо решени да сезират президента. Може би това са същите кръгове, които отдавна говорят че кабинетът не работи и не им дава шанс да работи. Така или иначе, като се направят нужните промени, ще се уверите, че няма да се увеличи цената за българския бизнес," каза енергийният министър Драгомир Стойнев. Той смята, че искането на вето е заради засегнати икономически интереси. И допълни, че при такъв изход ще има поредно поскъпване на тока, което българите не искат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай