Реформаторите зациклиха за президент

Реформаторите зациклиха за президент  | StandartNews.com

Прехвърлят горещия картоф с номинацията върху Гражданския съвет на блока

Реформаторският блок зацикли в издигането на кандидат за президент. Макар и убедени в това, че за "Дондуков 2" трябва да играят със свой човек, от блока се "препънаха" в процедурата. Първоначалната идея бе контактна група да обсъди внимателно желания профил на бъдещия държавен глава, след което на Изпълнителния съвет на партията днес всяка от партиите да посочи име, а самите кандидатури да се обсъдят от председателски съвет. От СДС обаче първи стопираха плана, като обявиха в петък, че нямат да имат своя номинация.

"Сините" дори прехвърлиха тежестта на колегите си от Гражданския съвет на РБ, които са известни с близостта си до опозиционерите от ДСБ. Самите хора на Радан Кънев взеха пример от тази постъпка и само два дни по-късно обявиха същото. От ДСБ не искат да предложат кандидат, ако общата номинация не бъде утвърдена на съюзен конгрес на блока. Такъв конгрес обаче вече бе отказан от Движение "България на гражданите" (ДБГ), които заподозряха Кънев в опит да изтъргува кандидатурата срещу това да оглави РБ. Заради това от ДСБ също преотстъпиха честта за излъчване на кандидатпрезидентска двойка на Гражданския съвет.

Въпреки това Атанас Атанасов обяви пред Би Ти Ви днес, че блокът трябва да излъчи свой кандидат и той да е с "ярък опозиционен профил".

И ако решението на Радан Кънев и хората му е заради "попарения" конгрес, то жестът на СДС носи доза ирония. "Когато става дума за някой пост или служба, Гражданският съвет е доста активен, а когато става дума за битка с неясен край - каквито са президентските избори, са изключително неефективни", коментира пред "Стандарт" депутатът от РБ и зам.-председател на СДС Костадин Марков. Според него - "точно сега е моментът колегите му да заработят като Граждански съвет и да докажат кадровия си експертен потенциал". Все пак Марков не изключи възможността от СДС в даден момент да посочат име за "Дондуков" 2. Това ще се случи, ако и останалите партии в блока се откажат от това да номинират и кандидатпрезидентската двойка "удари на камък".

"Ако всички откажат, аз смятам, че ние отново ще сложим имена на масата за преговори, защото РБ трябва да има свой кандидат за президентските избори", предположи зам.-шефът на СДС.

От ДБГ пък до момента са лаконични за проблемите в номинирането на хора за вота. Вицепремиерът и лидер на партията Меглена Кунева отбеляза в неделя, че се надява крайният резултат да е единна кандидатура на РБ. "Няма да се бърза с обявяването на имена", отсече обаче тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай