РБ трябва да докаже смисъла от коалицията с ГЕРБ

РБ трябва да докаже смисъла от коалицията с ГЕРБ | StandartNews.com

Ако Реформаторският блок се нуждае от нещо, то е да докаже резултати от участието си във властта, както и смисъла от коалицията с ГЕРБ, заяви в Бургас Петър Москов. Здравният министър пристигна по покана на местната структура на ДСБ и се срещна с членове и симпатизанти на РБ. Сред гостите бяха зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, народният представител и зам.-председател на СДС Костадин Марков, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

„Няма цена, която аз не бих платил, за да може управлението да даде резултати. Защото тези резултати означават по-добро ежедневие за гражданите", заяви здравният министър.

„Запазването и развитието на Реформаторския блок в неговата цялост е условие №1 както за мен, като личност, така и за общността, която ме покани на среща в Бургас. Затова нито аз, нито Радан Кънев, Меглена Кунева или Божидар Лукарски можем да бъдем откъснати от мнението на нашите членове. Ако не се съобразим с тях, значи не сме техни представители, а нещо друго", каза още Москов.

„Подобни срещи са важни, защото, когато проблемите в една политическа организация са видни за цялото общество, те трябва да бъдат отговаряни. А точният формат е да спорим, да говорим, да се убеждаваме взаимно в различни тези, като накрая стигаме до общи решения, а не до решения, които ни разделят", каза Петър Москов.

„И в Блока, и в ДСБ има различни мнения за бъдещето и на двете. И това трябва да бъде ясно отчетено. Необходимо е да бъде прокарана конкретна линия на мнение и позиция в рамките на ДСБ и в рамките на Блока", добави Москов.
Той сподели, че с Радан Кънев имат еднаква оценка за ситуацията и настоящето, но различна за начина, по който то се променя.

Здравното министерство обяви обществена поръчка за ваксините

Министерството на здравеопазването вече е публикувало новата обществена поръчка за доставка на ваксини за задължителни и целеви имунизации и реимунизации, съобщи в Бургас министър Москов.

„Имаме твърдата увереност от страна на фирмите производители, че те ще се явят на тръжната процедура, за което държавата е осигурила нужното финансиране", каза Москов. Той уточни, че обществената поръчка е на обща стойност 28.714 млн. лв. без ДДС и обхваща осем обособени позиции. От петкомпонентната ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б са необходими до 121 хиляди комплекта. Шествалентната е необходима в обем от 214.5 хил. комплекта. 145 хил. е броят на четирикомпонентната ваксина за задължителния имунизационен календар.

В поръчката са включени и още няколко вида ваксини срещу бяс, коремен тиф, кримска хеморагична треска и др.
Министър Москов посочи още, че нито една обществена поръчка, обявена от Министерството на здравеопазването, не е прекратена, нито пък обжалвана.

„Имаше много спекулации за обществени поръчки в рамките на обявените от Министерството на здравеопазването. Ако има обосновани предположения, на базата на които определена обществена поръчка може да бъде временно или окончателно спряна, то това може да се случи във всеки един сектор", допълни Петър Москов.

До 400 хиляди лева ще струва създаването на електронен идентификатор за пръстови отпечатъци. Две български фирми са участвали в обявената обществена поръчка за създаването на целия софтуер:

"Имаше някакви притеснения в обществото, че чужди фирми могат да имат достъп до български лични данни и здравни данни. Две от най-големите български фирми - едната, от които е правила тази система, с която депутатите в Народното събрание се идентифицират, а другата е с договори с българските служби за сигурност за софтуер. Тоест никакво съмнение от гледна точка на породените спекулации в обществото за сигурността на личните и здравните данни. За да има рецепти и направления по електронен път, както и здравното досие на пациентите да бъде достояние на избрания от тях лекар, всеки трябва да има индивидуален идентификационен код," каза Москов. Той бе категоричен, че всякакви слухове за евентуална възможност за злоупотреба с лични данни са неоснователни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай