Разкритие от Костадинов, каза в парламента какво готвят за Черно море

Това противоречи на националните интереси и би било тежко международно престъпление

Разкритие от Костадинов, каза в парламента какво готвят за Черно море | StandartNews.com

Ако бъде нарушена Конвенцията от Монтрьо, това противоречи на националните интереси и би било тежко международно престъпление, което няма да бъде простено. Това заяви в декларация от трибуната на Народното събрание лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов.

Повод за изказването му са думите на военния министър Тодор Тагарев от понеделник пред военни разузнавачи, че “независимо от ограниченията на Конвенцията от Монтрьо България трябва да осигури възможност на съюзниците да имат възможност да ни помагат в гарантиране на сигурността и отбраната с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие, кинетично въздействие тогава, когато това се наложи”.

Костадинов припомни, че Конвенцията от Монтрьо е подписана от тогава четирите черноморски държави за недопускане на милитаризацията на Черно море и че Турция може да затвори Проливите, включително и за кораби на воюващи държави.

Според него в ситуация, когато има активни военни действия в Черно море, вкарването на флот на нечерноморски държави ще предизвика сериозно напрежение. Костадинов смята, че се подготвя установяването на американска ВМС база край Бургас и предупреди управляващите “да не си играят с огъня”, за да не ескалира ситуацията в Черно море.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай