Разделят "Напоителни системи" на две дружества

Разделят  "Напоителни системи" на две дружества | StandartNews.com

Русе. Идеята ни е да преструктурираме "Напоителни системи" и да го разделим на две, като отделим двете дейности, които са несходни една с друга. Това стана ясно от зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Той бе на среща със зърнопроизводители в Русе.

 

"В "Напоителни системи" имаме от една страна чисто търговско дружество, което има цел и задача да доставя и продава поливна вода, а от другата страна има дейност, която е неприсъща - да предпазва от вредното въздействие на водата, да поддържа всички диги и отводнителни съоръжения, които са минус като финансова дейност", обясни Абазов, цитиран БГНЕС.

 

Земеделското министерство иска да обособи едно държавно предприятие, което да предпазва площите на наводняване. Отделно да се обособи едно чисто търговско дружество, което да извършва поливния процес и да осигурява, доставя и продава поливна вода, коментира министърът. "По този начин този воденичен камък, тази котва, която тежи на врата на дружеството с тази неприсъща дейност, да се освободи и при един добър мениджмънт всяко едно дружество да се развива нормално и според възможностите на тези, които го управляват", добави Абазов.

 

До края на месеца ще бъдат осигурени 15 млн. лв. за "Напоителни системи", които бяха обещани от земеделското министерство. За това трябва технологично време, стана ясно в Русе. "Този ресурс в продължение на последните три години не е осигуряван на "Напоителни системи", уточни министърът.

 

Стандарт Нюз припомня, че вчера служители от различни клонове на "Напоителни системи" излязоха на протест, за да поискат отново незплатените им заплати. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай