Няма заплати в "Напоителни системи", продават кръв (ОБЗОР)

Болница спасява Борис от Ковачица, за да осигури хляб за децата си

Няма заплати в "Напоителни системи", продават кръв (ОБЗОР) | StandartNews.com

90 дни без стотинка. Домове без ток и гладни деца. Това изкара на улицата десетки служители на "Напоителни системи".

 

Борис Найденов от село Ковачица, охранител в клона на държавното дружество в Лом, е принуден да продава кръвта си, за да купи хляб за децата си. За алтернативата на немотията разказа за "Стандарт" кметът на селото Цветан Аспарухов. Борис давал десетки пъти кръв, защото от дружеството бавят заплатата му от години. Докато я получи, взема заеми и продукти на вересия. Когато му я дадат, плаща си и пак нищо не му остава. От кръвта не печели много - по 50 лв., които болницата в Лом веднага изплаща.

 

В "Напоителни системи" са получили последната заплата преди Коледа. Парите отдавна са похарчени, а нови не са давани. Боби, както го знаят в селото, има три деца - 2 момчета и едно момиче. Момчетата учат в първи и трети клас, а момичето, което е на 4 години, посещава детската градина. И трите деца редовно ходят на училище, всяка сутрин ги води майка им - Силвия. Тя също е безработна. Досега не е включвана в социални програми за заетост, допълни кметът. Охранителят живее в къщата на родителите си. Всички са заедно - той, съпругата и трите му деца, двамата му братя, баща му и майка му. Единият от братята му има жена и дете, което е инвалид. На масата сядат общо 11 души. Хлябът често не достига, оплаквал се той пред съседи и приятели.

 

Над 100 души от "Напоителни системи" - Дупница, клон "Струма-Места", пък излязоха малко преди 11 часа вчера на протест до главен път Е-79 край Благоевград. В района на картинг пистата обаче имаше и над 60 служители на полицията, които респектираха протестиращите с присъствието си. Работниците дори не направиха опит да блокират шосето за Гърция, но не спряха да надуват вувузели и тромби и да развяват знамена. Те пристигнаха от Перник, Кюстендил, Дупница, Гоце Делчев и Сандански, за да скандират: "Искаме си заплатите". Заплашиха, че ще продължат с протестите, ако не им бъдат изплатени в най-кратки срокове дължимите заплати за декември, януари и февруари. Вече над 85 дни не са получили нито стотинка. Много от хората не могат да си плащат сметките за ток и вода, както и да обслужват кредитите си към банки. На някои вече е спряно електричеството в домовете, а децата им гладуват. "Живеем със заплатата на мъжа ми, но ни помагат трима пенсионери - нашите родители. Имаме две дъщери. Не знам каква е тази държава, в която работещите биват спасявани от глад и мизерия от пенсионерите. Унизително е. В София си вдигат заплатите, занимават се с доноси, а не обръщат внимание на проблемите на хората", каза през сълзи Анжела Божичкова, която е домакин на склад в Перник. Още по-тежко е положението с мъжете, които са нейни колеги. Защото те са тези, които са призвани да издържат семействата си. Работят, но не вземат заплати. И се чудят откъде да търсят пари. "35 г. работя в "Напоителни системи", но такова чудо като през последните 3-4 г. не е било", подкрепи я Милчо Зарев. Той призна, че разчита на помощта на роднини и приятели, за да връзва двата края.

 

Двама гладуват в Плевен

Петър Стоянов заплаши да се самозапали от немотия


Двама работници от "Напоителни системи" започнаха гладна стачка в Плевен. 30-годишният Цветан Нинов се присъедини към колегата си Петър Стоянов, който вече пети ден протестира по този начин. Мъжете обявиха, че живеят на кафе, чай и вода.


160-те работници от плевенския клон на дружеството се заканиха да излизат вкупом на митинг на 21 март. Те не са получавали заплатите си от три месеца, потвърдиха от КНСБ. Нинов, който работи към подразделението в Долни Дъбник, бе в отпуск вчера. Той обаче потвърди, че се солидализира с действията на колегата си. И се оплака, че трупа борчове към роднини и приятели, има да връща пари на банки. Назначен е на минимална заплата от 350 лева месечно. Задълженията му са да следи нивото на язовирите в областта и да отстранява неизправности по съоръженията. 63-годишният Петър Стоянов бе на работното си място. Той отговаря основно за магистралния тръбопровод от язовира край Горни Дъбник към промишлената зона на Плевен. Има да получава около 1600 лева, живее сам. Малък аванс му е даден като крайно нуждаещ се, с парите погасил дълга си за електричество. Стоянов работи като шофьор и електроженист в дружеството от дванадесет години. "Чувствам се все още добре, държа да се знае за разрухата на "Напоителни системи". Обяснението, което получаваме за липсата на пари, е, че дружество имало дългове", заяви Стоянов и допълни, че се надява на положителен резултат от кризата. По думите му разсипването на "Напоителни системи е в ход от много години и вината за това не носят сегашните началници. Петър Стоянов прибягва за втори път към гладна стачка. Миналата година той пак подложи на риск здравето си заради забавянето на изработените възнаграждения. Влезе дори в редакция на местен вестник с бутилка бензин в ръка и заплаши да се самозапали. След като историята му придоби публичност, се намериха пари за заплати. Сега мъжът се надява нещата отново да се развият по същия начин.

 

Работят за 520 лв., плашат да провалят реколтата

 

"Държавата трябва да се грижи за своите работници. Митингът ни е социален, а не политически", обявиха хората. Някои се заканиха, че няма да пускат вода по каналите и ще провалят земеделската реколта, ако не получат в най-скоро време всичките си забавени пари. Искат си заработеното, а не милостиня и подаяние.

 


Средната брутна заплата в "Напоителни системи" е 520 лева", каза председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието Светла Василева. "Не бива всяко правителство да обвинява предходното, тъй като знаем всяко от тях по колко милиона източи от "Напоителни системи", посочи Василева и добави: "Всички казват, че това дружество е необходимо на държавата, но нищо не правят, за да решат проблема", допълни тя.

 

Разследват Харизанов за далавера със скрап


Бившият член на борда на директорите на "Напоителни системи" Георги Харизанов има доста проблеми с правосъдието.
Само преди седмица състав на Софийския градски съд (СГС) отказа да измени мярката му за неотклонение и го остави в ареста. Съдът не откри доказателства, че Харизанов може да се укрие. Магистратите обаче прецениха, че може да извърши ново престъпление, ако излезе на свобода. Решението бе подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав Петър Гунчев. Според него няма доказателства да е помагач в сключване на неизгодна сделка. Срещу Харизанов има повдигнато обвинение, че е помагач за сключване на неизгодна сделка за продажба на 2000 тона скрап на двойно по-ниски цени по времето, в което е бил в управлението на "Напоителни системи". През октомври м.г. той бе прибран в ареста, а по-късно освободен срещу 5000 лева гаранция. На 11 декември бившият шеф от "Напоителни системи" беше арестуван за няколко часа по искане на прокуратурата. По-късно бе освободен от Софийския районен съд, а седмица по-късно СГС отмени паричната гаранция на Харизанов и го върна в ареста.
В съдебното си досие той има условна присъда за изнудване през 2005 г., като по късно е бил реабилитиран. Разследван е за кражба в особено големи размери от 2001 г. Десет години по-късно пък срещу него тръгва разследване за заплаха с убийство. По времето на ГЕРБ Харизанов се прочу заради регистрациите си в сайтове за запознанства. По това време стана ясно, че няма диплома, има две висящи дела и обича скъпи часовници.

 

Греков: Заплати до две седмици

Правят план нивите да се поливат с повече вода от реки и язовири


Протестът на работещите в "Напоителни системи" е основателен. Ще помолим за още малко търпение. До две седмици работещите в дружеството ще получат дължимите средства за заплати за последните месеци. За целта са заделени 15 млн. лв. от бюджета. Това съобщи в Кърджали министърът на земеделието и храните Димитър Греков. По думите му с отпуснатите пари ще бъдат покрити и някои други разходи на "Напоителни системи". Греков призна, че дружеството е в тежко финансово състояние. По думите му са нужни 24 млн. лв., за да се изплатят не само забавените заплати, но и да бъдат покрити направените разходи за петрол, енергия, охрана, задължения към НАП. "До Нова година приведените суми за стари заплати бяха осигурени от земеделското министерство. За последните 3 месеца наистина не сме се разплатили с хората, само за един месец за трудови възнаграждения са необходими 1,6 млн. лв.", обясни проф. Греков. Той подчерта, че новоназначените служители работят изключително професионално и тегленият овърдрафт от 10 млн. лв. вече е сведен до 2 млн. лв.

 


Аграрният министър допълни, че правителството изготвя Пътна карта на напоителните полета в цялата страна. "Ще се върви към преструктуриране на дружество "Напоителни системи". Търсим начини в следващите години да бъдат увеличени поливните площи, което е в пряка зависимост от повишаване добивите на отглежданите селскостопански култури", заяви Греков. Той припомни, че за последните години те са намалели с 50%. По думите му използваемостта на микроязовирите в цялата страна е с ниско КПД. Греков отбеляза още, че се търсят възможности за финансиране изграждането на магистрални тръбопроводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай