Разчетоха тайните ходове за кабинета. Нова роля за Асен Василев

Добромир Живков и Георги Киряков казаха кой си отива

Разчетоха тайните ходове за кабинета. Нова роля за Асен Василев | StandartNews.com

Коалицията ГЕРБ-СДС започна разговори с партньорите в управлението за предстоящата ротация и избора на регулаторите. Двама топ политически анализатори разчетоха тайните ходове при промените в правителството.

 

"Не искам да предвиждам какви рокади биха се случили, но очевидно тези разговори започнаха сега, те ще се разгърнат в следващите месеци. Също така чуваме от премиера нещо логично - че смяната на министрите ще се реши само от него и Мария Габриел.

Но смятам, че постъпката на министър Хинков е достойна, има хора, за които министерстването не е самоцел. И когато ти видиш, че не можеш да изпълняваш политиките и програмата, това е нещо естествено", каза социологът Добромир Живков.

Попитан дали вярва, че Николай Денков и Мария Габриел ще наредят състава на новото правителство, политологът Георги Киряков отговори:

„Не е въпрос на вяра, а е въпрос на договорка между политическите сили, образуващи мнозинството, защото те решават и те гласуват състава на Министерския съвет. Да, акад. Денков и Мария Габриел имат право да се съгласят или да не се съгласят с дадени кандидатури, но дотам е правото им".

Той припомни, че вече има възражения срещу продължаващото министерстване на Тодор Тагарев.

"Вероятно той ще остане един от министрите. Но е и важно, че процесът започна с публично обсъждане. Хората виждат какво се случва на ниво предварителни договорки - кой ще бъде сменен, кой няма да бъде сменен. Очаквам да се обсъждат и политиките, които новото ротационно правителство ще следва", коментира още Киряков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Живков въпросът дали Асен Василев ще бъде вицепремиер е "интрига със сравнително малък обсег".

"Така или иначе това ще бъде договорено. Едва ли ще провокира кой знае какви последствия, ако видим г-н Василев като зам.-премиер, дори да е с настоящия премиер Денков. Не вярвам тук да избухне бомба и да се стигне дотам, че това да повлияе на целия процес.

Но като цяло е важно да има предвидимост, процесът започна своевременно, а не в последния момент. Надяваме се това малко или много да успокои политическата ситуация и да намалеят атаките от ГЕРБ и ДПС към ПП-ДБ. Ролята на финансовия министър чисто политически изглежда по-специфична", добави той.

Социологът припомни, че в момента министърът на финансите е с много по-значителна тежест, отколкото в предишните кабинети: "Ролята на Василев е сериозна, но също така виждаме, че той малко или много е склонен да лавира и политически, и дори понякога да бъде по-остър с коалиционните си партньори".

"Във всяка една партия има "свещени крави" - хора, които не трябва да бъдат пипани, хора, за които няма преговори каква позиция трябва ще заемат. Кирил Петков е един от тях, въпреки че той решава къде да бъде поставен, Асен Василев е другият.

Същата роля е на Борисов в ГЕРБ. Няма възможност, в която ПП-ДБ да каже: "Да, ама без Борисов. Има достатъчно власт и достатъчно пари, които да се разпределят засега. Заради това е и това успокоение", категоричен бе Киряков.

Добромир Живков е на мнение, че все пак резултати има и държавата започва да работи.

"След ротацията ще попаднем в различна политическа ситуация, интересно ще е да следим какво ще се случи, защото там тепърва ще се преразпредели властта. Сега изглежда по-концентрирана в "Продължаваме промяната", а много по-малко в "Демократична България" и ГЕРБ", каза още той.

Киряков смята, че на първо място са сметките на политическите партии, а едва след това е общественият интерес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай