Рашков стяга примката. Дава Гешев на прокурор

Очаквам този обвинител да прояви кураж, каза МВР-шефът

Рашков стяга примката. Дава Гешев на прокурор | StandartNews.com

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви от парламентарната трибуна, че ще сезира определен прокурор за действията на главния прокурор Иван Гешев и ще очаква този обвинител да прояви кураж.

ВИЖ ОЩЕ: Рашков: Гешев притискаше президента

Рашков съобщи това по време на изслушването си по повод доклада му, въз основа на който правосъдния министър Янаки Стоилов поиска предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. След 7 часа дебати вчера ВСС каза, че няма основание да разглежда искането.

Иван Гешев е досегаем юридически. И както видяхме вчера – недосегаем е фактически, каза Рашков в отговор на въпрос от адв. Николай Хаджигенов /”Изправи се.БГ! Ние идваме”/

Рашков подчерта, че според Наказателния кодекс оповестяването на сведения, събрани със СРС, е инкриминарано. Той уточни, че ще сезира прокурор с тази част от сигнала, внесен във ВСС, която касае тези действията на главния прокурор.

"Подобен случай имаме и по отношение на подслушването на граждани. Тези мероприятия са свързани с един обвиняем. Там бяха изнесени данни, събрани със СРС от разговор с този човек, с този обвиняем на един бивш депутат, на един журналист. Другата седмица ще питате подслушвани ли са журналисти и аз ще кажа - да. Никой няма право да издава подобна информация публично, защото засяга интересите на онези граждани, които нямат абсолютна никаква връзка с каквото и да било престъпление", подчерта още Бойко Рашков.

Бойко Рашков заяви, че досега нито един прокурор не е проявил кураж да образува такова производство, въпреки че Конституционният съд е обяснил, че всеки прокурор у нас има право да започне такова наказателно производство.

Според Рашков главният прокурор е извършил престъпление при разпространяване на информация, събрана със специални разузнавателни средства. По думите му действията на главния прокурор не са били мотивирани с някаква процесуална цел, а единствено, за да се притиска президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай