Рашков пред парламента: Гешев притискаше президента

Има прецедент - лице, осъдено за разгласяване на СРС

Рашков пред парламента: Гешев притискаше президента | StandartNews.com

Г-н Гешев разгласи СРС, чиято цел беше конфронтация и притискане на държавния глава, друга цел аз не виждам. Това каза вицепремиерът и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков по време на изслушването си в парламента.  Повод е доклада му, въз основа на който, правосъдният министър Янаки Стоилов внесе искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. След 7 часа дебати вчера ВСС каза, че няма основание да разглежда искането.

ВИЖ ОЩЕ: Рашков стяга примката. Сезира прокурор за Гешев

СРС се използват само за единствено на наказателното производство и за опазване на националната сигурност, а лицата, на които са станали известни тези факти, са длъжни да не ги разгласяват, подчерта Рашков. "В конкретния случай ние сме изправени пред хипотеза, в която те са разгласени. Разгласени са публично в момента, в който главния прокурор правеше искане да се отговори на нещо, което е пределно ясно. Има или няма имунитет президента. Изнасянето на тези данни на сайта на прокуратурата естествено, е струва ми се, че няма задача и цел да съдейства за разкриване на обективната истина, нито пък или още по-малко към опазване на националната сигурност”, каза още МВР-шефът.

"Подчертавам в съдебната практика има случаи на осъждане на лице точно за това престъпление. Тъй като в нашата Конституция изрично е посочено, че България е правова държава, трябва да си поставим въпроса, след като един човек е осъден за такова престъпление и сега друг е извършил също такова престъпление, следва ли да се образува наказателно производство и срещу този или не", каза още Рашков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай