Радев с важна новина от Брюксел. Пращаме ли снаряди в Украйна?

Внесе разяснения след Европейския съвет

Радев с важна новина от Брюксел. Пращаме ли снаряди в Украйна? | StandartNews.com

Важна новина съобщи от Брюксел президентът Румен Радев. България не подкрепя предоставянето на 1 милион снаряда за Украйна.

ВИЖ ОЩЕ: Ще арестуваме ли Путин? Румен Радев каза истината

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 милион 155-милиметрови снаряда за Украйна. 10 държави не го подкрепят. България не е част от тези 17 държави, които поръчват снаряди за Украйна”, категорично заяви държавният глава пред медиите след заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

„България е част и България подкрепя европейския механизъм за укрепване на мира. С този механизъм ще модернизираме нашата отбранителна индустрия, така че да отговаряме на съвременните изисквания за по-голям капацитет. Но в решението, касаещо доставката на 1 млн. снаряда за Украйна, изрично е записано, че това трябва да става в съответствие със специфичните особености в политиката за сигурност и отбрана на всяка държава-членка”, поясни българският президент.

Втората тема, която той засегна, бе за европомощ за охрана на сухопътната ни граница, която на места е външна за Евросъюза. „България получи пълна подкрепа, висока оценка за охраната на външните граници. Приключват с бързи темпове уточняването на техническите параметри за европомощта за охраната на български граници, която е приоритет. Очаквам от април да започне изпълнението на тази помощ”, каза президентът Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай