Четвъртък,

Ще арестуваме ли Путин? Румен Радев каза истината

От: Редактор -
5687
Ще арестуваме ли Путин? Румен Радев каза истината
A
A
A

Ще арестува ли България руския президент Владимир Путин, ако дойде у нас? Горещият въпрос стои на дневен ред, откакто Международният наказателен съд в Хага издаде заповед на задържане на Путин заради военни престъпления в Украйна.

Унгария вече произнесе, че няма да го направи, въпреки че е страна по Римския статут, тъй като не вижда правни основания по своето законодателство, което да изисква това.

На другия полюс застана Република Южна Арфика, която е домакин на срещата на върха на държавите от БРИКС. Тя предупреди Путин да не се появява на заседанието, защото ще бъде принудена да изпълни ангажиментите си.

Президентът Румен Радев, който е в Брюксел за заседанието на Европейския съвет, коментира пред журналисти темата.

"Отношенията в момента между държавите членки и Руската федерация не са такива, че да предполагат посещение на президента на РФ в България, така че въпросът е безсмислен", отвърна Румен Радев на журналистическо питане дали властите ни ще арестуват Путин, ако се появи у нас.

Президентът нарече спекулации твърденията, че страната ни подкрепя все пак сделката за доставка на боеприпаси за Украйна. И разясни, че ние подкрепяме само общата политическа рамка по отношение на Киев, но присъединяването към общата обществена поръчка за един милион снаряда е само по желание. Нашата страна с сред десетте страни, които няма да се включат в нея, обясни Радев.

„17 държави подкрепят споразумението за осигуряване на 1 млн. 155-милиметрови снаряди за Украйна, а 10 държави не я подкрепят. България не е част от тези 17 държави, които поръчват снаряди за Украйна”, отсече Радев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com