Неделя,

Радев: Не съм архитект на управляваща коалиция

От: СТАНДАРТ -
249
Радев: Не съм архитект на управляваща коалиция
A
A
A

Не, аз не искам кабинет на всяка цена. Президентът не е и не може да бъде архитект на една управляваща коалиция. Най-малкото защото това не влиза в моите правомощия, това е отговорност на НС и политическите партии. Но аз настоявам този път, преди да говорим за следващи избори, да изчерпим всички възможности на диалога. Това категорично заяви президентът Румен Радев, опровергавайки спекулации в медиите.

Държавният глава направи това изявление при старта на разговорите си с Демократична България, след като посочи изключително важните предизвикателства пред България, за които вече сме получи предупреждение от Европейската комисия.

ЕК иска от България ясен календарен график за преход на въглищните региони. Поставено е изрично условие за реформа в правосъдната система и то в областта на главния прокурор и неговата отчетност и отговорност, като отново се иска график, изтъкна държавният глава.

Той съобщи, че ЕК иска от нас реформи в БЕХ. България е посочена като страна с непрозрачни поръчки, в енергийната сфера има амбициозни проекти, които трябва да бъдат отровени за международно участие, каза още Румен Радев. И допълни: „Това не просто раздаване на пари, а инструмент за реформи, които да водят към модернизация на страната. Тези реформи не могат да бъдат решени от служебен кабинет, с изключение на процедурите, които той започна по спиране на порочните практики за директно възлагане на поръчки.”.

Румен Радев подчерта, че голяма част от тези въпроси са във фокуса на програмите на Демократична България. И настоя за постигането на консенсус върху най-важните приоритети на страната. Не става въпрос само, че ще загубим пари, ако не отговорим на очаквания по Плана за възстановяване, ние не можем да се впишем в модерна Европа, категоричен бе Радев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички