Четвъртък,

Надежда Нейнски пусна стрели към Радев

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
2566
Надежда Нейнски пусна стрели към Радев
A
A
A

Румен Радев като президент и вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова са били запознати с докладите на службите, въз основа на които е взето решението за изгонване на 70 дипломати и служители на руската мисия у нас. Решението се взима от изпълнителната власт. Това обяви в интервю за Нова телевизия бившия външен министър Надежда Нейнски.

„Това, което разбираме, е, че имало три доклада на ДАНС. А председателят на ДАНС се назначава от президента. Имало е заседание на Съвета по сигурността към министър-председателя, на което шефовете на службите са представили доклади. На това заседание са присъствали вътрешният, външният и министърът на отбраната, представител на Президентството и представител на министерството на икономиката. Тоест г-жа Нинова е била запозната. Да се говори, че не са запознати със ситуацията, е меко казано несъстоятелни. След като има доклади и тези доклади са изслушани, всички са запознати с аргументите на докладите”, коментира Нейнски.

„Премиерът казва, че по този казус е работено от март. Несериозно е да се смята, че службите са подхвърлили лист хартия. Това подценява много един от ключовите инструменти за запазване на националната сигурност. Идеята на службите е да предоставят обективна информация. Те не са политическа партия, която има интерес от следващите избори”, коментира още Нейнски.

„Президентът също е бил информиран. Министър-председателят и конкретните министри, които имат отношение към сигурността. Тяхно е решението. Решението дали да взета мерки и какви да са те е на изпълнителната власт”, каза още бившият външен министър.

Тя припомни, че през 2001 година е имало доклад на контраразузнаването, след който са изгонени трима руски дипломати. Тогава е имало съмнение, че те правят опити да създадат националистическа партия у нас. „Знаели са всички, но решението се взима от изпълнителната власт. Министър-председателят е решил да реагира през външния си министър”, обясни Нейнски.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички