Революция за газа! Радев и Алиев със знаков договор

Според президента Азербайджан се е доказал като надежден партньор

Революция за газа! Радев и Алиев със знаков договор | StandartNews.com

Инициативата Solidarity ring е пример за успешното намиране на ефективни решения, нови маршрути и начини за доставка на газ към Европа чрез прекрояване картата на международната логистика. В основата на инициативата са заложени сътрудничеството и солидарността, които добиха нови измерения след войната в Украйна. 

ВИЖ ОЩЕ: Илхам Алиев в София! Ключово решение за газа

Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по подписване днес в София на Меморандум за разбирателство за насърчаване на сътрудничеството между операторите на газопреносните системи на България (Булгартрансгаз), Румъния (Transgaz), Унгария (FGSZ), Словакия (Eustream), както и държавната петролна компания на Република Азербайджан (SOCAR). Събитието се проведе в рамките на посещението на държавния глава на Азербайджан Илхам Алиев у нас.

Радев изтъкна, че Solidarity Ring дава възможност за сигурност на доставките и диверсификация за Централна и Югоизточна Европа по бърз, ефективен и евтин начин чрез пренос на допълнителни количества газ от Азербайджан. 

Президентът посочи още, че подписаният меморандум не само затвърждава успешното партньорство между петте държави, но и ще доведе до повишаване на свързаността и капацитета на газопреносната мрежа на страните в региона. Точно когато партньорите ни имат най-голяма нужда от сигурни и надеждни доставки, ние заедно направихме така, че да постигнем диверсификация, заяви Румен Радев, предаде България Он Ер. 

По думите му, подписването на меморандума днес е важен етап за постигане на по-високи амбиции и инициирането на нови проекти, които включват преноса на енергията на бъдещето - заления водород.

"До голяма степен успехът на днешното постижение се дължи на факта, че между България и Азербайджан има успешно, дългосрочно стратегическо партньорство, което се развива на един нов етап през  последните години особено в сферата на енергетиката", заяви Румен Радев. 

Според него Азербайджан се е доказал като надежден партньор не само на страната ни, но и на Европейския съюз. Българският държавен глава изрази признателност за подкрепата на Европейската комисия за Solidarity Ring, както и на турската и гръцката страна.

България и Азербайджан са не просто стратегически партньори, но и приятели, заяви президентът Илхам Алиев, като приветства действията на България и на българския президент за постигане на диверсификация на енергийните ресурси и енергийната сигурност. 

Илхам Алиев посочи, че подписаният днес меморандум допринася за това до повече европейски страни да достига газ от Азербайджан. „Продължаваме активно да работим с Европа“, заяви Алиев и изтъкна потенциала на проекти, свързани с енергия от възобновяеми източници, както и с водород.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай