Четвъртък,

Радев и Дуда зоват за по-малко напрежение между Русия и Украйна

От: Редактори -
Радев и Дуда зоват за по-малко напрежение между Русия и Украйна
A
A
A

За деескалация на напрежението между Русия и Украйна призоваха президентите на България и на Полша Румен Радев и Анджей Дуда на съвместната си пресконференция днес в София. Полският президент е на официално посещение у нас.

С тревога обсъдихме ескалацията на напрежението между Русия и Украйна в Черноморския регион. Призоваваме за сдържаност, за разум, за възможно най-бърза деескалация чрез диалог, без употреба на сила, при гарантиране на свободата на гражданското корабоплаване, с незабавно връщане и освобождаване на моряците и корабите от страна на Руската федерация, каза президентът Румен Радев. За нас, като съседни страни в този регион, е изключително важно да не допуснем по-нататъшна ескалация, заяви българският държавен глава.

Трудно ни е да пренебрегнем това, което се случи, няма съмнение, че е необходимо връщането към състояние, свързано с деескалация на напрежението, коментира президентът Анджей Дуда случилото се в Азовско море в последните дни. По думите му украинските моряци, които са били пленени от руските войски, трябва да бъдат освободени, както и трябва да бъдат върнати корабите на Украйна. Това е състояние, което не можем да приемем и се надяваме, че в близко бъдеще ще се стигне до деескалация на напрежението, каза президентът Дуда. По думите му двамата с президента Радев нямат съмнения, че са необходими по-нататъшни действия, така че в тази част на Европа, в наша непосредствена близост, да приключат военните конфликти, които продължават от 2013 г., свързани най-вече с реализирането на Минското споразумение.

Президентът Дуда добави, че Полша ще се включи в действията, които ще бъдат реализирани от международната общност, за да се стигне колкото може по-бързо до приключване на този конфликт. Русия окупира този терен и няма съмнение, че Русия е агресор и за един пореден път се случва нарушаване на споразуменията, сключени между Русия и Украйна, нарушаване на корабоплаването, коментира полският президент. По неговите думи това не може да се приеме и Полша не е съгласна с тези действия.

На въпрос, свързан с възможно изостряне на санкциите спрямо Русия, президентът Анджей Дуда, каза, че ако има такива международни инициативи, като например по-нататъшни санкции, Полша ще участва в тях, тъй като е готова за всички действия, които ще доведат до решение на конфликта.

Трябва да признаем, че Брекзит е лоша новина за ЕС, коментира президентът Радев въпрос за Брекзит и бъдещето на Европа. Уважаваме суверения избор на гражданите на Великобритания, но в същото време там работят, учат и живеят много българи, и още повече поляци, както и други граждани на ЕС. От особена важност за нас е правата на европейските граждани да се запазят, посочи Радев. Същевременно той коментира, че е много важно да извлечем урока, и според него на европейските избори шанс трябва да имат тези партии, които да гарантират устойчиво бъдеще на Европа по отношение на сигурността, на икономическото развитие, на преодоляването на икономическите и социалните неравенства, на връщане към устоите и ценностите на ЕС - солидарност и единство. Радев подчерта още, че отдаването на суверенитет на една държава към ЕС при присъединяване, не означава отдаване на културна и национална идентичност. Много е важно европейските институции така да се реформират, че гражданите на ЕС да се чувстват много по-добре представени, особено при вземането на решения, добави Румен Радев.

Водещите институции на ЕС не би трябвало да имат претенции съм британците, че са изразили това свое мнение в референдума за Брекзит, но трябва да си зададат въпроса защо повечето от британците казаха "не" на ЕС, коментира Анджей Дуда. Той се съгласи, че излизането на Великобритания от ЕС е много лоша ситуация за Съюза, но не го унищожава и той остава въпреки Брекзит. По-лошо и от това, според Дуда, би било състоянието на ЕС "на две скорости", което вече би означавало разрушаване на Съюза. Ако някой в момента се стреми да направи Европа на две или повече скорости, да разграничи по-добра или по-лоша част на ЕС, всъщност се стреми да разбие ЕС, смята Дуда. Искаме ЕС да се реформира, но да остане Съюз на свободните народи и равните страни, каза полският президент.

Бойко Борисов се срещна с полския държавен глава Анджей Дуда, съобщиха от правителствената пресслужба. В разговора двамата са акцентирали върху отличното състояние на двустранното сътрудничество и са приветствали 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Полша, се посочва в съобщението.

По време на срещата е бил отбелязан и интензивният политически диалог на всички равнища, който спомага за конструктивното взаимодействие и сходните позиции на България и Полша по редица въпроси от европейския и международния дневен ред. "Страните ни споделят сходни позиции за ролята на Кохезионната политика и Общата селскостопанска политика, които са от ключово значение за целия ЕС и са важен инструмент за растеж, конкурентоспособност и създаване на работни места", е казал премиерът Бойко Борисов. Той допълнил, че Полша е значим партньор на България в областта на търговията и инвестициите и е изразил увереност, че това сътрудничество ще продължава да се задълбочава.

Премиерът Борисов и полският президент Анджей Дуда са изразили и тревогата си от напрежението между Украйна и Руската федерация в Азовско море. "В интерес на всички е напрежението да бъде преодоляно с диалог", е подчертал Борисов. Той посочил, че Полша е важен фактор за сигурността в Европа и близък съюзник в рамките на НАТО. "Установили сме добро сътрудничество в сферата на отбраната, което се осъществява както в рамките на ЕС и НАТО, така и на двустранна основа", е казал още българският министър-председател.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички