Радан Кънев защити Нинова, тя разбира за изгонените дипломати

Много пъти сме свидетели на агресивна чужда намеса в българската политика и икономика

Радан Кънев защити Нинова, тя разбира за изгонените дипломати | StandartNews.com

Според него твърде много пъти сме били свидетели на агресивна чужда намеса в българската политика и икономика

Премиерът Кирил Петков обяви вчера, че България гони 70 руски дипломати. Действието предизвика противоречиви реакция в целия политически спектър в България.

„Всяка държава на база на работата на службите си е в правото и задължението си да отстранява чужди граждани, които подозира в действия срещу нея. Когато тези хора са дипломати и си ползват със съответния имунитет срещу тях не може да има съдебно преследване, то те просто се отстраняват от държавата”, заяви пред Нова телевизия евродепутатът Радан Кънев.

Според него твърде много пъти сме били свидетели на агресивна чужда намеса в българската политика и икономика.

„Този тип мерки срещу чуждестранен шпионаж, защото изгонването на дипломати в тава бройка е мярка срещу чуждестранен шпионаж, това е ясно, се взимат на база на непублична, дипломатическа и най-вече информация от службите. Няма как тя да бъде публична. Това са хора с имунитет и именно затова се предприема такава мярка, а не се води публичен процес например”, каза Кънев.

„Всяка държава е в правото си да постъпи така и то се прави на база на информация от службите си, а не на база на нещо, което се обсъжда в парламента или по телевизора”, добави той.

Относно коментара на Корнелия Нинова, че е против изгонването на руските дипломати и това дали това би довело до оттегляне от опитите за съставяне на правителство, евродепутатът коментира: „Не може чуждият шпионаж да бъде политически фактор в нашия политически живот и надявам се, че тя го разбира чудесно. Това би било тревожен знак”.

Запитан какви са вариантите за изход от политическата криза в момента, той отговори: „Перспектива за това в близкото бъдеще нямаме. За да не затънем в много по-дълбока политическа криза и евентуално в институционален разпад, ние трябва да избегнем предсрочните избори”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай