Проучване сочи: Президентът Радев поляризира общественото мнение

Това сочи ново изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 февруари–3 март 2024 г.

Проучване сочи: Президентът Радев поляризира общественото мнение | StandartNews.com

Около 40% от българите смятат, че най-доброто, което може да се случи с управлението в близко бъдеще, е да се осъществи ротацията между Николай Денков и Мария Габриел начело на Министерския съвет.

Това сочи ново изследване на „Алфа Рисърч“, проведено в периода 27 февруари–3 март 2024 г. от агенцията. То е реализирано със собствени средства и е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна.

27 на сто от българите смятат, че е по-добра идея да има предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни, а 16% не могат да преценят кое е по-добре.

Ако изборите са днес за ГЕРБ-СДС биха гласували 23,7% от избирателите. Втора политическа сила ще е ПП-ДБ с 19,2% подкрепа. Партия "Възраждане" ще е трета сила с 12,8%, ДПС четвърта с 9,7%, БСП - 9,6%, ИТН – 5,1%.

Парламентът буквално е замръзнал. Всички са изключително негативно настроени и това е проблем.

С настоящото, а и с предишното Народно събрание, беше върната властта в парламента, а не както беше преди - проблемите да се решават само в Министерския съвет. Липсата на ясен резултат за това кой зад каква отговорност застава обаче, продължава да създава проблем.

"Президентът е другият, който поляризира общественото мнение", смята Димитрова. 39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна.

"Той разделя в момента, да, но въпреки това има позитивен рейтинг. И ако е нормално президентът в една страна по принцип да разчита на широка обществена подкрепа, в случая ние виждаме, че този процес вече е прекъснат. Започва една поляризация на обществото.

Прокуратурата също има положителна оценка що се отнася до дейността на г-н Сарафов. Случаи като този с Нотариуса, Пепи Еврото и други, са криминални дейности на ниско равнище, нищо съществено, но тези обвързаности стигат и до по-висши етажи, включително са замесени и политици.

В случая общественото мнение не може да служи за доказателство, нито може да е съдник, но ни дава ясна представа за това, че се случва една непрекъсната ерозия на доверието", поясни Димитрова.

Оценката на дейността на правителството като цяло е отрицателна – 52,9% са посочили този отговор. При разбивката вицепремиерът Мария Габриел води в положителните оценки пред Николай Денков – тя има 34,7% одобрение на фона на 23,6% за Денков.

Настоящият премиер пък има най-висока отрицателна оценка – 42,4%.

39% от хората имат положителна оценка за президента Румен Радев, а почти същият процент – 38 имат отрицателна.

Сред партийните лидери първенец по доверие е лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 21,6%, следван от Христо Иванов с 15,2%. На трето място е Костадин Костадинов с 15%.

Масово хората подхождат с недоверие към партийните лидери.

Готови за избори са поддръжниците на ГЕРБ-СДС, следвани от ПП-ДБ и „Възраждане“.

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
Кур Доколенков
преди 1 месец

За какво са ни нови избори? За да се намърда мая общата в парламента ли? Не благодаря! Да се разберат тия и да действат за напред. Тези дето ще дойдат на тяхно място няма да са по-добри.

Откажи
Кирил
преди 1 месец

78% от мъжете биха искали да подобрят сексуалния си живот, ако сте сред тях, трябва да опитате това:--- https://use.my/man

Откажи