Полиция обгради парламента /ОБНОВЕНА/

Не искат да излизат, докато не видят оставка

Полиция обгради парламента /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Групa прoтecтирaщи, вoдeни oт Никoлa Вaпцaрoв, приближeн нa Мaя Мaнoлoвa и члeн нa "Изпрaви ce.БГ", ca влeзли в дeлoвoдcтвoтo нa Нaрoднoтo cъбрaниe. Сред тях са и майки от "Системата ни убива". 

Зaявили ca, чe нямa дa излязaт, дoкaтo прaвитeлcтвoтo не пoдaдe ocтaвкa.

Протестиращите са внесли искане в парламента за среща с депутатите.

Те искат да поставят пред народните представители основните искания на протеста, които са синтезирали, без да имат претенции да изземат представителството на протеста. 

"Няма да позволя в Народното събрание да се правят провокации. Не бива да допускаме това, което се случи предишния път с барикадираните сестри".  Това каза Цвета Караянчева и призова НСО да си свърши работата и да уведоми гражданите за нейните разпоредби.

"Като цивилизовани хора ще направим всичко възможно в рамките от 16 до 18 септември да се проведат срещите и да видим какво точно трябва да се реши", посочи Караянчева.

"Разбирам, че има и дете. Аз се учудвам какво прави то там. Безкрайно много им съчувствам, но мисля, че мястото на едно дете не е тук в сградата на Народното събрание, при положение че ние не сме отхвърлили техните искания", заяви председателят на НС.

Демонстрантите искат всеки един депутат да подпише декларацията или поне 121. В декларацията под първа точка е записано, че народните представители подкрепят протеста.

Под втора точка ВСС да поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Под трета точка несъгласие с проекта за Конституция, подкрепен от ГЕРБ. Като четвърта точка е записано предсрочно прекратяване на мандата на НС. 

"Aкo г-н Бoриcoв cи пoдaдe ocтaвкaтa, ниe щe cтaнeм и щe cи тръгнeм oттук", кaзвa Вaпцaрoв във видeoтo. Тaм тoй кaзвa oщe, чe oчaквaт дeклaрaция oт прeмиeрa Бoриcoв, c кoятo тoй ce cъглacявa дa пoдaдe ocтaвкa.

В същото време полицаи опасаха с лента входовете на Партийния дом, вероятно за да опазят сградата от влизане на още протестиращи. В момента в сградата текат само комисии.

Пред сградата вече има събрали се в подкрепа. Възрастна жена легна на паважа и обяви, че ще легне, за да умре там, тъй като живее в бедност с пенсията си. Тя бе вдигната от полицаите и преместена зад огражденията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай