"Промяната" се отказа да има председател на парламента, причината

В партията са готови на всякакви сценарии след гласуването на вота на недоверие

"Промяната" се отказа да има председател на парламента, причината | StandartNews.com

"Продължаваме промяната" няма да издигне кандидатура за председател на Народното събрание и ще остави на следващите по големина парламентарни групи да направят своя ход. Това обяви пред бТВ председателят на групата Андрей Гюров. Той каза, че не знае какви имена ще бъдат предложени.

„В момента няма никакъв процедурен проблем Мирослав Иванов да изпълнява тази длъжност. Има 14-дневен срок за избор на нов председател. Нищо не налага бързата смяна, но от друга страна, при новата ситуация в Народното събрание е нормално процедурата да тръгне по своя ред и да се потърси една широка подкрепа за нов председател, който да води парламента“, обясни Гюров.

„Ние заставаме твърдо зад личността и професионализма на Никола Минчев и мислим, че ходът, който беше предприет миналата седмица със свалянето му от поста, беше изключително погрешен. Това ще наруши работата и действието на целия парламент в оставащия му живот“, смята Андрей Гюров.

Затова според него правилното решение е да се даде възможност на другите парламентарни групи да направят номинации.

Гюров заяви пред БНТ, че от „Продължаваме промяната“ са готови на всякакви сценарии след гласуването на вота на недоверие. Чувстваме се оптимистично. Хората показаха на коя страна на решенията застават. Както и да мине вотът довечера, конституцията позволява достатъчно механизми, за да изградим едно устойчиво мнозинство, допълни той.

За нас, естествено, планът е да вземем първия мандат и да потърсим едно устойчиво мнозинство депутати, които решават да застанат от добрата страна на историята. Вярвам, че в парламента има достатъчно депутати, които не се купуват с кюлчета и пачки и ще направят правилния избор, каза още Гюров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай