Неделя,

Промяната смени тона. Удари го на молба към всички депутати

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
3627
Промяната смени тона. Удари го на молба към всички депутати
A
A
A

Внасянето на вот на недоверие към правителството от ГЕРБ не е неочаквано предизвикателство за нас и не е нещо, което променя начина, по който ще процедираме в следващите седмици и месеци, обяви пред бТВ председателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната“ Андрей Гюров.

„Този вот на недоверие се оказва изключително лесен за нас за оборване. Както видяхте темата за Северна Македония се оказа димна завеса, същото е и с повдигането на темата за икономическата и финансовата политика на правителството“, добави той.

По думите му ще бъде изключително опасно между първо и второ четене да се вкарват допълнителни мерки.

„Обръщаме се към всички народни представители, защото не ги разглеждаме като веществени доказателства или предмети, като неща, които могат да се внасят или изнасят като от банкова сметка. Ние мислим, че всеки народен представител, който е избран в това НС, е положил клетва да се води от интересите на държавата и на народа, а не да изпълнява поръчки от диванчето“, заяви още Гюров.

Пред БНТ Андрей Гюров също изрази увереност, че след вчерашната заявка на ГЕРБ за вот на недоверие, правителството ще успеете да намери нужната подкрепа.

"Да. Мислим, че имаме ясните заявки кои са важните неща, които трябва да се случат оттук нататък в управлението. Според мен е доста безотговорно създаването на една политическа несигурност точно в този момент, в който и пенсионерите и младите семейства, и бизнесът очакват помощи във време на ценова криза. Освен това имаме Плана за възстановяване и устойчивост, който изключително зависи от това НС следващите месеци да работи много ефективно и интензивно. Мисля, че в парламента има достатъчно хора, които могат да поставят интересите на държавата над своите лични интереси, така че в крайна сметка да продължим да работим", каза той.

Гюров заяви, че темата за Република Северна Македония (РСМ) не е на дневен ред. Заяви, че това, което премиерът Кирил Петков заедно с Олаф Шолц са казали е, че на този етап очакванията на България е РСМ да изпълни своите заявки. Ако има промяна в позицията, тя ще мине в Народното събрание.

За бюджета Гюров каза, че има широко разбиране и в опозицията и сред управляващите, че трябва да се намери обща позиция, която да позволи приемането на бюджета.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички