Събота,

Продължават дебатите по новия Изборен кодекс

От: Администратор -
A
A
A

София. Депутатите в парламента дебатират по предложенията за промени в новия Изборен кодекс за втори пореден ден. Машинното гласуване предизвика спор между народни представители от ГЕРБ и БСП.

 

Втората част от Изборния кодекс не е представена на депутатите, алармира от парламентарната трибуна заместник-председателят на ГЕРБ Цецка Цачева. „Няма да има машинно гласуване, 8 месеца хората бяха лъгани. Между първо и второ четене, предложението го няма", добави тя.

 

„Трябва да наведете глава, говорихте с контрапротестиращи и протестиращи за това, че ще има нововъведения в Изборния кодекс, което е машинно гласуване. Г-жо Манолова, трябва да имате малко самоуважение. Извинете се на българските граждани", каза от своя страна Десислава Атанасова от ГЕРБ към зам.-председателя на НС. Тя определи кодекса „изборен комикс", което предизвика Мая Манолова.

 

„Много са плоски опитите за анимационни каламбури, но какво да очакваш от депутати – карикатури", отговори вносителят на проекта на Изборен кодекс Мая Манолова.

 

В черновата на проекта за Изборен кодекс има текстове, които предвиждат избори за президент и вицепрезидент през 2014 г., обясни Цачева пред журналисти в парламента. „За пореден път сме свидетели на задкулисие, което поражда много въпроси. Когато обсъждахме доклада за приемането, черновата на проекта на Изборния кодекс беше успешно наречена тогава от г-н Бисеров „продукт" и това не е било случайно. В този продукт има текстове, изпратени и на Венецианската комисия, без да има авторство върху тези текстове", добави тя, цитирана от бТВ.

 

„Кой реши, че през 2014 г. ще се провеждат и избори за президент и вицепрезидент на републиката, чийто мандат е започнал през 2012 г. и не е стигнал според петгодишния срок до своята половина," каза още заместник-председателят на ГЕРБ.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички