Приятел на Момчил Неков предсказа преференциите

Приятел на Момчил Неков предсказа преференциите | StandartNews.com

София. Приятел на 15-ият в листата на Коалиция за България Момчил Неков предсказа победата му в преференциалния вот още през април. По предварителни данни на Централната избирателна комисия Момчил Неков е получил голям процент преференциален вот, с който има вероятност да измести първия в листата Сергей Станишев.

Това показва проверка на Фейсбук профила на кандидата за евродепутат. На 24 април, когато ЦИК изтегли жребия за подредба на партиите в бюлетината, младият социалист написа:

"На 15 март утвърдиха листата, в която съм 15-ти. След жребия номерът на листата на Коалиция за България е 15. Тука явно вече има вътрешна намеса... :) Дано да донеса успех на всички, които ще гласуват с номер 15 на евроизборите. И да не се объркате и да сложите "х" само в кръгчето :)"

Съседната публикация е от същата дата, от неговия приятел Габриел Златев Георгиев с текст: "Голям късметлия си сега бабите като задраскат 15 за партия и 15 за преференция и Неков евродепутат :)"

След популяризирането на статуса в мрежата и публикуването му по медиите, Габриел Златев Георгиев заплаши със съд направилия скрийншота Теодор Михайлов - това съобщи самият той, публикувайки нов скрийншот с кореспонденцията им. Статусът обаче е публичен и е на стената на Момчил Неков, а според правилата на Фейсбук всяка публикация може да се споделя свободно, според избраните от собственика на профила настройки.

Масовото мнение е, че избирателите на БСП не са разбрали механизма на преференцията и са отбелязвали на двете места - и в квадратчето, и в кръгчето, номера на коалицията. Въпреки това обаче се чуват призиви да не бъдат подценявани избирателите, нито качествата на младия социалист. В социалната мрежа набира скорост страницата "Искам Момчил Неков за евродепутат", а кандидатът се превръща в попкултурен образ и герой на колажи и карикатури.

След като тази сутрин лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини БСП, че са купили 34 000 гласа, защото той само така може да си обясни преференцията за Неков - "или вотът е контролиран, или избирателите не искат Станишев", от БСП публикуваха официално обръщение с настояване Борисов да се извини на миньорите. 

"Свидетели сме на поредната лъжа от страна на ГЕРБ и нейния лидер Бойко Борисов, че кандидатът за евродепутат от листата на Коалиция за България под номер 15 – Момчил Неков, е получил преференция от 34 000 гласа поради контролиран вот от миньорите. Срамно е, че предсeдателят на ГЕРБ Бойко Борисов така безотговорно изопачава истината и унижава достойнството на миньорите. Най-ясното опровержение на тази лъжа са фактите. Кандидатът за евродепутат на КБ Момчил Неков получава своята преференция от всичките 31 избирателни райони в България с приблизително подкрепа между 700 и 1000 гласа от регион. Това може да се види съвсем ясно при направена справка в ЦИК. Смятаме, че тази спекулация е обидна преди всичко за нейния автор и очакваме от лидера на ГЕРБ да се извини на миньорите в България. Извинете се г-н Борисов – това е отговорната позиция", се казва в позицията и следват цитирани данни от ЦИК по избирателни райони, за да се демонстрира, че червените избиратели в цялата страна съзнателно са предпочели младия кандидат.

За мотивация на защитата за Неков в социалните мрежи се използва клипът, с който партията представя кандидатурата му в предизборната кампания:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай