Президентското движение тръгна. Едно име е голяма изненада

Учредителите събират 400 000 подписа за референдум за националния празник

Президентското движение тръгна. Едно име е голяма изненада | StandartNews.com

Президентското движение "Трети март" тръгна днес с инициатива за референдум на коя дата на бъде националният празник на България.

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявявиха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго.

Движение "Трети март" бе обявено от държавния глава по време на речта му на Шипка. Това даде храна за коментарите, че Радев прави партия. Официално в Радев не фигурира в новото движение, но в него са имена, близки до президента.

"Тук сме се събрали хора с най-различни професии и политически пристрастия, но обединени от общонародната кауза да защитим Трети март като национален празник", обяви евродепутатът Петър Витанов на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

Имаме готовност да поставим този въпрос на всенародно допитване чрез референдум, добави той.

Сред инициаторите са още професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Валери Жаблянов. Голямата изненада е боксьорът Тервел Пулев.

В движението се включват и журналистите Явор Дачков и Велислава Дърева.  

В края на юли ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС внесоха общ законопроект за промени в Конституцията в деловодството на парламента. Едно от предложенията в него е 24 май да замени 3 март и да стане национален празник на страната.

Обединени сме от каузата, да защитим 3 март като национален празник, защото е кулминаця на 5-вековна борба за освобождение, линията между оковите и свободата, заявиха инициаторите. Тя олицетворява стотиците, загинали за свободата на България. Тук сме за да се противопоставим на опитите за подмяна. Това е един интелектуален кръг, заявиха инициаторите на Движение "Трети март".

"Трети март е раждането на нашата съвременна държава", посочи още Петър Витанов. И заяви: "Тук сме хора, които се опитваме да се противопоставим на този опит за подмяна на историята в името на някои конюнктурни цели.".

В отговор на въпрос Витанов каза, че президентът Румен Радев не е част от инициативата. Идеята на тази маса тук не е да правим политическа партия, а да зададем въпроса иска ли българският народ да смени националния си празник, обясни той.

Академик Иван Юхновски заяви, че една евентуална промяна на националния ни празинк, би било оскърбление към загиналите герои през петвековното турско робство. Той нарече полемиката, предизвикана от намерението на сглобката, "семейно насилие".

"Трети март не е празник на Руската империя. Това е плод на усилията на българите. Българите десетелителия са се борили за своите права. Това е български празник, това искам да подчертая“, взе думата проф. Искра Баева.

Тя нарече странно и безумно намерението на управляващите да заменят 3 март като национален празник с 24 май.

Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е абсолютно несериозно. Има малка група русофоби, тя е между 16 и 20 процента. Тяхното представителство е абсолютно малко. Те искат нещата да станат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам, обясни журналистът.

Оскърбява се каузата на Ботев и Левски. Празнуването на 3-ти март е било кауза, неприкосновено нещо, защото и в обстоятелствата на Втората световна война, когато България принадлежи на губещ съюз, въпреки това, този съюз, насочен директно срещу Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, намериха сили да празнуват тържествено деня на България, заявиха интелектуалците.

Припомняме, че в речта си на Шипка Румен Радев заяви: "Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет - изтрита, а българската държавност - разградена.".

Явор Нотев коментира, че целта на движението е да се съберат 400 000 легитимни подписа, за да се може да се проведе референдум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай