Президентът: Няма да преработя указа си за ЦИК

Президентът: Няма да преработя указа си за ЦИК | StandartNews.com

София. Категорично няма да преработя указа си. Назначих 15 члена в ЦИК. Остава парламентът да свърши работата си. Спазих Конституцията". Това заяви президентът Росен Плевнелиев в предаването "Панорама" по БНТ. И уточни, че ЦИК не може да бъде разделяна "само заради въображението на един или друг законотворец".

„ЦИК не е двукамарна, тя е една. В нея има не 15, а 19 членове. Те работят заедно", добави президентът. „Спазих духа на закона. Няма да допусна гласът на българските избиратели да бъде подменен, още повече използвайки с джобни калкулатори и креативно местене на запетаи. Позицията ми е в подкрепа на изборните традиции в България, на институциите и на законите. Аз си свърших работата. Очаквам и Народното събрание да си свърши работата", коментира още държавният глава.

Партиите с ултиматуми за ЦИК

"Стандарт" припомня, че днес ДПС изпратиха писмо за "драстичното дискриминационно нарушение" на президента Росен Плевнелиев и до председателя на ЕП Мартин Шулц, Венецианската комисия и посланиците на страни членки на ЕС в България. От движението не са съгласни с разпределението в комисията, след като президентът даде едно място на ГЕРБ и ощети ДПС. За случая Лютви Местан уведоми и дипломатическия корпус. "За разлика от Борисов, аз не съм "крадец" на чужди квоти, нито пък си имаме президент, който с незаконен указ да ни ги предоставя. Именно Борисов чрез услужливия си президент присвои една квота от ДПС и така ДПС е приравнено с "Атака", реагира светкавично лидерът на ДПС.

"Законът е на наша страна, но за съжаление Борисов и Плевнелиев се поставят над него. И това на първо място е гавра с избирателите на ДПС", допълни той. Соцлидерът Сергей Станишев определи действията на Плевнелиев като "тежка политическа грешка". И съзря "координация" между него и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Бившият премиер пък подари и 6-те места на ГЕРБ в ЦИК на управляващите. От ГЕРБ отново заплашиха, че ако бъдат лишени от зам.-председател в ръководството на ЦИК ще, оспорят състава й в Конституционния съд.

Референдумът в Крим беше незаконен, твърди Плевнелиев

В Крим беше организиран незаконен референдум, коментира Плевнелиев. На въпрос как ще определи ситуацията там с една дума, държавният глава отговори: "Анексиране. Това е истината. Анексиране означава насилствено присъединяване на територии от една държава на части от териториите на друга независима държава чрез нарушаване на международното право. И това се случва пред очите на целия свят. Видяхме как Русия изпрати войски".

Плевнелиев обясни, че отделянето на Косово и Крим са два съвсем различни случая.

„Моята позиция е базирана на международното право. Позицията ми е България да има балансирана позиция, но можете ли да търсите баланс между спазването и неспазването на закона. България има своето семейство и това е Европейският съюз. Притеснен съм, че някои български депутати, които обявиха, че България никога няма да се кара с ЕС и никога няма да се кара в Русия, като че ли още не са разбрали, че ние си имаме семейство и от 7 години сме член на Европейския съюз", продължи президентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай