Препотвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ

Препотвърдиха стратегическото партньорство между България и САЩ | StandartNews.com

София. Министърът на външните работи на Република България Даниел Митов и държавният секретар на Съединените американски щати Джон Ф. Кери препотвърдиха днес силното стратегическо партньорство между Република България и Съединените американски щати. Това съобщиха от министерството на външните работи. Двамата обсъдиха широк спектър от въпроси, сред които регионални и глобални предизвикателства с политически характер и в сферата на сигурността; сътрудничеството в областта на отбраната и сигурността; енергийната сигурност и диверсификация; и върховенството на закона.

Те се споразумяха да продължат сътрудничеството си посредством работни групи в следните области:

· Сигурност и отбрана: Изправени пред драматично променена среда на сигурност в Европа и транснационалната заплаха от тероризъм, България и Съединените американски щати се споразумяха да работят за повишаване на регионалната сигурност – включително чрез съвместни учения, изпълнение на Плана за готовност за действие на НАТО, действия за заздравяване на стабилността и сигурността и усилия за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. Съединените американски щати се ангажираха също да работят с България и други съюзници в подкрепа на усилията на България да модернизира въоръжените си сили и да ги направи по-съвместими с НАТО.

· Енергийна сигурност: България и Съединените американски щати са ангажирани да работят за подобряване на енергийната сигурност на България чрез по-голямо разнообразие на доставките и разпределението, в това число посредством повишена взаимна свързаност със съседните страни. България и Съединените американски щати ще работят заедно и с Европейския съюз за заздравяване на инвестиционния климат с оглед привличането на интереса на частния сектор.

· Върховенство на закона: Съединените американски щати приветстват решимостта на България да предприеме значителни реформи в областта на върховенството на закона, в съответствие и с глобалната инициатива Партньорство за открито управление, в това число реформа на съдебната система, заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. България и Съединените американски щати ще продължат да си сътрудничат в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност посредством професионален обмен и споделен опит.

· Образование и връзки между народите на България и САЩ: България и Съединените американски щати са ангажирани да подобрят взаимното разбиране и трайните връзки между двете страни посредством възможности за образователен и културен обмен по линия на програмата „Фулбрайт" и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

Отчитайки разгърналото се партньорство, задълбочаващите се двустранни връзки и широтата на споделения дневен ред, те се споразумяха да установят Американско-български стратегически диалог. Той ще намери израз в редовни срещи във Вашингтон и София за обсъждане и задълбочаване на напредъка по редица двустранни, регионални и глобални въпроси от споделен интерес за България и САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай