Премиерът каза на Италия позицията ни за Скопие

Стефан Янев се срещна с Джузепина Дзара

Премиерът каза на Италия позицията ни за Скопие | StandartNews.com

Министър-председателят Стефан Янев проведе среща с посланика на Италианската република Джузепина Дзара. В хода на разговора бяха изтъкнати отличните двустранни отношения с Италия, която е важен партньор в ЕС и съюзник в НАТО, съобщиха от Правителствената информационна служба.

Премиерът Янев отбеляза готовността на страната ни за продължаване на активния политически диалог на всички нива и за взаимодействие по въпросите от общ интерес. Бяха обсъдени възможностите за задълбочаване на търговско-икономическото сътрудничество, на двустранните връзки в енергийния сектор, както и на потенциала за реализиране на взаимоизгодни проекти, особено по отношение на изграждането на релевантна железопътна инфраструктура.

По време на разговора акцент бе поставен върху перспективите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония към Европейския съюз. В контекста на предизвикателствата, касаещи Република Северна Македония, посланикът на Италианската република Джузепина Дзара обърна внимание на подходящия тайминг за преодоляване на противоречията между България и РСМ от гледна точка на текущия европейски дневен ред.

От своя страна министър-председателят Стефан Янев препотвърди българската позиция и подчерта, че страната ни няма да направи компромиси със своя национален интерес и че фокусът на усилията следва да бъде насочен към търсене на решение, което да бъде приемливо и за двете страни.

Премиерът Янев подчерта, че присъединяването на РСМ към ЕС, при условие че са налице нерешени въпроси в двустранните отношение с България, не може да се разглежда като разумен подход.

В рамките на срещата бяха обсъдени и допълнителни въпроси и актуални теми от дневния ред на ЕС и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай