Гълъб Донев с остри думи за македонския клуб в Благоевград

Той е от организация, която е неконституционна и не е регистрирана по законите в България

Гълъб Донев с остри думи за македонския клуб в Благоевград | StandartNews.com

Веднага след церемонията за началото на строителството на част от Коридор номер 8 в югозападната ни съседка, премиерите на България и Република Северна Македония коментираха и откриването на македонския клуб в Благоевград, планирано за утре, предаде БНТ.

По думите на Гълъб Донев, този клуб е от организация, която е неконституционна и тя не е регистрирана по законите в България.

"Финансирането на този клуб, така както и премиерът Ковачевски каза, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока. Ние трябва да гарантираме и сигурността на участниците в това събитие, както на гостите от РСМ, така и на българските участници, които ще присъстват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", подчерта премиерът Гълъб Донев.

Той добави още, че пътят, по който трябва да се върви е междуинституционалния и да се търсят пътищата и спогодбите, които позволяват по-добро и по-голямо междукултурно, образователно, в туризма и други сфери между нашите две държави, за да дадем възможност на хората от двете страни на границата да се чувстват свободни, спокойни и техните права да бъдат еднакво гарантирани както в България, така и в РСМ.

По думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски, откриващият се утре в Благоевград македонски клуб е финансиран от частни лица. Той каза, че тези, които са заинтересовани, могат да отидат на откриването на този клуб. По отношение на това как е регистриран и изграден този клуб, според Ковачевски това остава за оценка на институциите в България.

"Между две държави трябва да се създават и организации, и събития, които да доближават гражданите, държавите и учрежденията и в никакъв случай да не се изгражда риторика. Ще изпратим иск до правителството на България с цел откриване на официален македонски културен център в Благоевград, както сме открили и в София, както имаме и в Сараево и в други градове и така трябва да се грижим за македонската култура", посочи Димитър Ковачевски, премиер на РСМ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай