Преименуваха ДКЕВР

Преименуваха ДКЕВР | StandartNews.com

Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) вече ще се казва КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране). Това решиха депутатите в енергийната комисия на Народното събрание.

Регулаторът няма да се разделя на две специализирани комисии – "Енергетика" и "Водоснабдяване и канализация". Членовете на комисията решиха още КЕВР да заседава в един състав, но по определени теми заседанията да бъдат при два отделни състава,съобщава БГНЕС.

"След като падна първото правителство на ГЕРБ и в обществото зрее недоверието към институцията и прозрачността за определянето на цената на енергията, идеята ни беше да вдигнем доверието в ДКЕВР. Затова решихме да не е държавна, да не е на пряко подчинение на изпълнителната власт и да не се назначава от премиера, а от парламента", каза преди гласуването Рамадан Аталай от ДПС.

Комисията от 7 членове не е могла да обясни прозрачно на обществото по какъв начин се произвежда електроенергията, каза още той. "Създаде се нетърпимост към разпределителите и снабдителите на електроенергия. Идеята е комисията да контролира електроразпределителните предприятия, освен да определя цената на енергията", добави Аталай. От ДПС поискаха комисията да бъде разделена на два състава, но мнозинството отхвърли предложението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай