Предупреждение от депутат! Министри хвърлят оставки при това положение

Става дума за гласуването на промените в Конституцията

Предупреждение от депутат! Министри хвърлят оставки при това положение | StandartNews.com

Източник: бТВ

Трябва да има ясен механизъм за избор на ръководствата на регулаторните органи, който да не позволява това, което се случи с НЗОК, да се случва отново. Трябва да има подбор на тези хора. Предупреждението отправи пред бТВ депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Ивайло Мирчев.

"До момента партиите предлагаха различни кандидати. Понякога се оказва, че се избира най-малко нехаресваният кандидат. Трябва да има ясни критерии. Регулатори в момента няма. Това беше една от заявките, с които отидохме на избори", припомни Мирчев.

„Надявам се регламентът да бъде готов бързо. Алтернативното мнозинство на ГЕРБ е „Възраждане“. Избирателите на „Възраждане“ трябва да знаят, че по подаден знак на ГЕРБ „Възраждане“ гласува. То това се случи. Проблемът не е ГЕРБ. Те си имат политическа цел и си я преследват. Проблемът е реакцията на „Възраждане“. Мандатът на подуправителя на НЗОК е до 2028 година. Става дума за 8 млрд. лева на година. Когато се избира този подуправител, „Възраждане“ се оказва „златен пръст“, коментира депутатът.

Мирчев добави, че КЕВР, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за финансов надзор са с изтекли мандати.

„Това е заявка и на премиера Денков, и на министъра на правосъдието Атанас Славов. Ако Конституцията не бъде приета под тази форма, да, ключовите министри подават оставка. До момента такива индикации по отношение на Конституцията няма“, каза Мирчев.

„ДПС не е партньор. Трудно ми е за ГЕРБ да говоря като за партньор. С ГЕРБ подкрепяме правителство, което няма алтернатива. Без ДПС промените в Конституцията няма как да минат. За промени в Конституцията трябват 160 гласа. Ако някой си мисли, че ДПС може без тях да приемем определени конституционни промени, се лъже. Няма с кого. „Възраждане“ няма да ги подкрепят“, подчерта представителят на ПП-ДБ.

Според него в управлението на регулаторите всички парламентарни сили е имат представители.

„Това винаги е било така. Никога в регулаторите са били представители само на управляващата сила. Не е коментирано дали те ще подпишат механизма за назначаване на управлението в регулаторите. Делян Пеевски коментира доста неща. Може и БСП да имат представител в регулаторите. Темата е, че регулаторите трябва да работят като регулатори. Давам пример - когато един премиер иска да построи „Турски поток“, той да не звъни на шефа на КЕВР и да му кажеш – „Ще ми одобриш „Турски поток“. Шефът на КЕВР трябва да му каже – не можем да построим „Турски поток“, защото първо, второ..“, коментира Мирчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
баща БКП секретар
преди 4 месеца

На тати ЧЕРВЕНОТО отроче мъ, мъ многууу йе акълния беееее

Откажи
Marina
преди 4 месеца

Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България.----- http://gg.gg/ketox

Откажи