Председателят на партия МИР призова управляващите незабавно да оттеглят предложените промените в Конституцията

ова стана по време на дискусия в Народното събрание

Председателят на партия МИР призова управляващите незабавно да оттеглят предложените промените в Конституцията | StandartNews.com

Председателят на партия МИР Симеон Славчев се обърна към министърът на правосъдието и към управляващото мнозинство да оттеглят предложените промени в Конституцията, докато не се проведе широка обществена дискусия и докато не се постигне политически консенсус. Това стана по време на дискусия в Народното събрание, организирана от парламентарната група на БСП във връзка с предложените промени в Конституцията на България. В дискусията участие взеха народни представители от 7-мото Велико народно събрание, участвали в писането и приемането на Конституцията, юридически авторитети, преподаватели, експерти по Конституционно право, партньорите на БСП от левия, центристки и патриотичен спектър, народните представители от „БСП за България“, политици и общественици, както и правосъдният министър Атанас Славов, бившите правосъдни министри Надежда Йорданова и Екатерина Захариева, председателят на парламентарната комисия по конституционни реформи Радомир Чолаков, зам.-председателят на Народното събрание Никола Минчев и представители от почти всички парламентарни групи в Народното събрание.

„За да се направят промени в Конституцията на България е необходимо да има и политически и обществен консенсус по тях. В момента такъв няма и именно за това вносителите на така предложените промени в Конституцията трябва незабавно да ги оттеглят. Необходимо е да се проведе широк обществен дебат по промените в Конституцията. Нещо повече – партия МИР предлага промени в Конституцията да се направят след Национален референдум. Това е държавническия подход. За съжаление в момента в Народното събрание виждаме мутренски подход, където един човек казва и определя кога ще бъдат внесени и приети промените в Конституцията на България, което е недопустимо“, това каза по време на своето изказване в Народно събрание лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той опреди предлаганите промени в Конституцията и допускането на двойно гражданство за народни представители и министри като национално предателство и риск за суверенитета на България.

„Самият факт, че няма нито едно положително становище за предлаганите промени в Конституцията е достатъчно показателно за тяхното качество. Промени в най-важния закон в страната не могат да се правят на коляно, а изискват използването на експертния потенциал на нацията. И всички изказани мнения днес в това число и от авторите на сегашната Конституция още веднъж потвърждава несъстоятелността на предлаганите от управляващото мнозинство промени в основния закон на държавата -  промените се правят набързо, без държавническа мисъл и подход, както и при пълната липса на широк дебат и обществено съгласие“, каза още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Лукас
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://tyny.to/sunex

Откажи