Правната комисия пусна задължителния вот

Правната комисия пусна задължителния вот | StandartNews.com

Депутатите от правната комисия към парламента решиха гласуването да стане задължително. На заседанието бяха обсъдени промени в Изборния кодекс. Народните представители от БСП и ДПС са гласували против въвеждането на задължителния вот. 

Отпада идеята да се налагат санкции на негласувалите. Първоначално се предвиждаше те да бъдат глобявани с 50 лева, както и да бъдат лишавани от социални помощи за три месеца. Новата идея обаче е да има стимули за гласувалите.

С 11 гласа "За" и нито един "против" и "въздържал се" правна комисия прие текста на Патриотичния фронт - "Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг".

Няма да има санкции обаче за тези, които пропуснат да пуснат бюлетина в изборния ден. ПФ се отказаха от текста за наказанията, след като първоначално искаха глоба от 50 лева за негласувалите или спиране на социалните помощи за три месеца на безработните.

От АБВ и Реформаторския блок също поискаха да отпаднат санкциите и получиха подкрепата на ГЕРБ. От ДПС не участваха в гласуването, а "Атака" и БДЦ изобщо не присъстваха.

Правна комисия обаче отхвърли исканията на независимите депутати Георги Кадиев и Лютви Местан задължителното гласуване като цяло да отпадне.

Против този вот се обявиха и от ДПС. "Не можем със задължително гласуване да поправим грешките на политиците, които правят цялата система толкова омразна за гражданите", посочи депутатът от движението Хамид Хамид. Той предупреди, че от ДПС ще започнат събирането на подписи за сезиране на Конституционния съд.

След като се отказаха от санкциите при негласуване в следващите дни депутатите предстои да разгледат и идеите за бонуси при гласуване. Такова е предложението на Валери Симеонов от ПФ, който иска като подарък зс пусната бюлетина да има томбола с парични и предметни награди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай