Последен валс за реформаторите

Последен валс за реформаторите | StandartNews.com

Ако откажат коалиция, Борисов прави сам кабинет

Последна покана за валс с Бойко Борисов получиха реформаторите. До понеделник те трябва да решат дали ще участват в правителство с ГЕРБ. При отказ Борисов ще състави еднопартиен кабинет, който ще разчита на широка парламентарна подкрепа. До поредния обрат в преговорите за новото управление се стигна след посещението у нас на лидера на европейската десница Жозеф Дол. По негов съвет Патриотичният фронт бе изключен от участие в бъдещия кабинет. "Техните разбирания са неприемливи за нашите ценности", категоричен бе председателят на ЕНП. Тезата му потвърди и Борисов, който добави, че е получил куп sms-и от притеснени европосланици заради евентуално участие на хората на Валери Симеонов във властта. "Реформаторите са единственият възможен коалиционен партньор, но очаквам подкрепа и морал от останалите партии", заяви още Борисов.

Бойко прави кабинет с реформаторите или сам

Ще направя кабинет с Реформаторския блок или сам. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата си с председателя на ЕНП Жозеф Дол. Въпреки категоричното му изявление и декларациите на всички партии за необходимостта от кабинет, засега създаването му остава под въпрос.

Европейският лидер на десните се видя вчера с председателите на шест от 8-те партии в парламента. С лидерите на ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП, ДПС и АБВ Дол разговаря в Народното събрание. С представители на "България без цензура" се видя на летището. От разговорите бяха изключени "Атака" и Патриотичният фронт. Всички останали определиха срещата си с председателя на ЕНП като "изключително позитивна", но до края на деня не стана ясно какъв ще е форматът на бъдещия кабинет.

България трябва да има стабилно правителство център-дясно, заяви Жозеф Дол в съвместно изявление с Бойко Борисов, след като приключи разговорите си с политическите лидери. Според Дол дясно-център е едно голямо семейство, в което ГЕРБ може да намери подкрепа за кабинет, който да държи на европейските приоритети, като правосъдието, енергетиката, стабилната банкова система. Той отказа да назове възможните коалиционни партньори на ГЕРБ, но изключи от тях Патриотичния фронт заради крайните послания на Валери Симеонов от парламентарната трибуна в понеделник. Не можем да защитаваме популизма и това е изключително важно за България, категоричен бе председателят на ЕНП. Дол похвали Борисов, като каза, че е работил много добре с него и очаква това да се случи отново. Няма да скрия, че снощи, когато дойдох в България, бях много песимистично настроен, но днес след срещите съм оптимист, заяви той. Оптимизмът на Дол се оказа заразителен и за българските лидери.

Вчера сутринта Борисов прекрачи прага на парламента във видимо лошо настроение.

След срещата с лидера на ЕНП той беше дори весел. Казах, че ще направя коалиция с Реформаторския блок и Патриотичния фронт, но Валери Симеонов прочете от парламентарната трибуна неща, които не отговарят на евроатлантическата ориентация на ГЕРБ и ще вкарат България в тежък конфликт, заяви Генерала. И допълни, че след това е получил от европейските посланици купища смс-и с въпроси - "Това ли са новите Ви колеги?". "Представете си опашка от 6-годишни деца за изпит по български език, представете си как се поставят ракетни системи срещу Гърция и Турция", конкретизира възраженията си срещу Фронта Борисов. Лидерът на ГЕРБ заяви, че ще очаква подкрепа и морал от останалите партии, за да състави кабинет, но като възможен коалиционен партньор този път посочи само реформаторите. От патриотите той ще очаква подкрепа по точките, за които са се разбрали като енергетиката, изборът на шеф на ДКЕВР. На ДПС пък разчита за пенсионната реформа и запазването на плоския данък. Ще сформирам правителство с реформаторите, ако не сам, но очаквам морал и подкрепа от всички партии, за да съставим кабинет, иначе отиваме на избори, обобщи Борисов. Окончателен отговор от Блока на поредната покана на Борисов за кабинет обаче не последва.

"Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. Предстои да вземем решение", написа Радан Кънев във фейсбук след срещата с Дол. В нея участваха и колегите му Меглена Кунева и Божидар Лукарски. В кулоарите на парламента обаче и тримата бяха единодушни, че имат по-важен въпрос за обсъждане и той е бъдещето на КТБ. Затова след заседанието на парламентарната си група реформаторите не излязоха с решение дали ще подкрепят коалиция на малцинството с ГЕРБ.

Повече яснота по въпроса за съставянето на коалиционен кабинет нямаше и след срещата на Mеглена Кунева, Божидар Лукарски и Радан Кънев с Румяна Бъчварова и Томислав Дончев от ГЕРБ, която започна в 15 ч. Малко след началото й обаче лидерът на ДСБ напусна разговорите, а на негово място влезе заместникът му Петър Москов. Продължаваме разговорите за политическата формула на правителството и неговата програма, каза Кунева след срещата. Никой обаче не успя да отговори на въпроса ще има ли коалицонен кабинет, както и кои партии ще влязат в него. Не отхвърляме никакъв вариант, обсъждаме всички, коментира Москов по повод на това дали реформаторите са се съгласили на кабинет на малцинството. Целта ни не е аритметически сбор на мнозинството, а стабилен кабинет, заяви и Дончев. Въпреки тези уверения обаче партийци твърдят, че прът в колелата на кабинета на малцинството между реформаторите и ГЕРБ слагат най-вече властови претенции на ДСБ. Хората на Иван Костов са поискали МВР, като начело на ведомството те настояват да застане ген. Атанас Атанасов. Новият срок за изясняване на формулата на правителството, който дадоха от ГЕРБ, е понеделник. След това обаче няма да стане нищо фатално, поставяме го, защото сме делови, каза Бъчварова.

Силен натиск, ще решаваме

Радан Кънев, лидер на ДСБ, в twitter и facebook в 12.30 ч

Срещата с @JosephDaul: Силен натиск за дясно правителство на малцинството с широка парламентарна подкрепа. ?#?РБ? предстои да вземе решение.

Ще подкрепим кабинет с ясен проевропейски профил

Лютви Местан, председател на ДПС

- Г-н Местан, доволен ли сте след срещата с Жозеф Дол, изглежда, той повлия Патриотичният фронт да не участва във властта?
- Жозеф Дол е голям демократ.
- Той ли повлия на тази ситуация?
- Не искам да говоря от името на високия гост. Каквото е имал да каже г-н Дол, го е споделил. Според мен България трябва да има своето правителство, което трябва да има много ясен проевропейски цивилизационен профил. Това е лаконичният ми коментар.
- Борисов обяви готовност да предложи самостоятелно правителство - без подкрепата на реформаторите.
- Позицията ни по този въпрос я чухте още в нощта след изборите.
- Ще подкрепите такова правителство?
- Имаме готовност да подкрепим правителство с ясен проевропейски профил.
- Правителство, предложено от ГЕРБ, такъв профил ли ще има?
- В това число е и правителство на малцинството на първата политическа сила. Имаме готовност да подкрепим такъв кабинет. За нас най-важното е правителството да е с ясен цивилизационен европейски профил.
(Пред агенция ПИК)

Можем и да сме противник

Валери Симеонов, съпредседател на ПФ НФСБ-ВМРО

България скоро ще има правителство. Аз съм отчаян оптимист, човек, който вярва в доброто, и съм сигурен, че България скоро ще има правителство и се надявам, че това правителство ще допринесе за извеждането на България от кризата. Първо, се подписва програма, след това се говори за състава на правителството. Досега не сме подписали никаква програма, предполагам, че това е въпрос на дни. В бъдещия кабинет може да има хора, които са представени, от други партии също специалисти - от БСП, АБВ и ББЦ.

Патриотичният фронт - НФСБ и ВМРО може да бъде много стабилен съюзник и много сериозен противник. Патриотичен фронт ще подкрепи програмата, която е съгласувана предварително и подписана от максимален брой партии - програмата за спасяване на България.

Ние сме гръбнакът на център-дясното

Николай Бареков, евродепутат и зам.-председател на ЕКР в ЕП

Позицията на Българския демократичен център (БДЦ) се оказа най-последователна и остава непроменена. БДЦ е част от гръбнака на център-дясното. Ако някой поиска нашата подкрепа, е редно да ни потърси и след това да каже за какво я иска.

Няма да участваме, но ще подкрепяме

Ивайло Калфин, председател на ПГ на АБВ

Ако се прави десноцентристко правителство, АБВ няма как да участва. Ако ГЕРБ търси широко съгласие, можем да говорим за теми, които да подкрепяме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай