Посланици преценяват къде да се гласува извън ЕС

Посланици преценяват къде да се гласува извън ЕС | StandartNews.com

Посланиците и консулите в страните извън Европейския съюз ще са натоварени със задачата да преценят колко и къде да са изборните ни секции. Предложението им ще е на база териториалното разпределение на българската общност в съответното място. Това е една от промените, които обединиха ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт и така спасиха правителството, научи Стандарт.

Веднага след като отхвърлиха ветото на президента върху Изборния кодекс, управляващите се разбраха да внесат нов законопроект за промяна на изборните правила още следващата седмица.

С него те облекчават гласуването зад граница, но и потушават недоволството на сънародниците ни в чужбина. Договорката е извън България да могат да се разкриват до 35 изборни секции в държава, но само при подадени над 60 заявления. Управляващите обаче са записали и друг текст в законопроекта, с който дават правомощия на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства в държави извън ЕС да дават своята преценка и предложения къде и колко изборни секции да бъдат открити. Окончателното решение обаче трябва да е потвърдено от ЦИК.

В приетия преди месец Изборен кодекс депутатите записаха тези предложения за разкриване на секции в чужбина да идват от Министерски съвет. С бъдещите промени се дава право и на организациите на българите в чужбина също да предлагат местоположение на изборните секции, но това трябва да е не по-късно от 25 дни преди изборния ден.

Така управляващите са убедени, че възстановяват възможността за участието на гражданските организации. Новият законопроект е написан и в посока да се осигури равнопоставеността в третирането на българите зад граница, разкривар от управляващата партия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай