Посланикът ни в Скопие с тежка изповед за Македония

Равносметката от вчерашния ден не е особено положителна, смята Ангел Ангелов

Посланикът ни в Скопие с тежка изповед за Македония | StandartNews.com

Това, което се случи около годишнината от рождението на Гоце Делчев вчера, не помага за деескалацията на напрежението между Скопие и София. Това смята посланикът на България в Република Северна Македония (РСМ) Ангел Ангелов.

Той коментира пред Нова телевизия, че равносметката от вчерашния ден не е особено положителна. Нашата официална делегация от България, водена от вицепремиера и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев все пак успя да се поклони на гроба на Гоце Делчев, разказа посланик Ангелов. Очакванията към нея да се присъединят хора от България не се състояха. На границата се получиха някакви сривове, много интересно, че тези сривове бяха само на вход към РСМ. На практика желаещите не можаха да достигнат до събитието, когато се поднасяха венците, допълни дипломатът.

По думите на Ангелов и на територията на Скопие е имало непрекъснати проверки на тези, които са искали да се поклонят на гроба на Гоце Делчев. Поуплашиха се и не можаха да достигнат до гроба. Организирано реално никой не се присъедини към нашата делегация, обясни посланикът.

В момента българите в Северна Македония живеят в страх, каза Ангел Ангелов. Има голяма ескалация на радикалното говорене, в социалните медии основно, обясни той. И добави, че българската държава от месеци настоява македонските власти да вземат мерки. Не е възможно в различни сайтове да излизат лица с техните имена, с адреси, на които живеят и да бъдат стигматизирани, че не могат да живеят в РСМ, защото са българи, коментира посланикът на България.

Ангел Ангелов изрази надежда, че постепенно ще се стигне до деескалация на напрежението. Следващата седмица предстоят редица културни прояви, аз вярвам, че те ще преминат напълно нормално. Смятам, че с реакция на отговорните институции срещу радикалното говорене и езика на омразата ще стигнем до деескалация на напрежението, обобщи посланикът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай