Политолог с покъртителни думи, тежка прогноза

Говори Слави Василев

Политолог с покъртителни думи, тежка прогноза | StandartNews.com

Политологът Слави Василев с покъртителен анализ за политическата ситуация у нас. Той го направи пред БНР.

"60% от хората продължават да не гласуват. Това не е радостно. Обаче е показателно, че по-голямата част от българите разбират колко отегчителен е политическият процес в България. Хората не гласуват заради оскъдното меню, празните приказки на партиите и абсолютната безизходица. От една страна Бойко Борисов, от друга - ПП, както и техните сателити, карат хората да не желаят да участват в този политически процес".

ВИЖ ОЩЕ: Радев каза кога ще свика новото Народно събрание

И допълни, че това може да отрезви политиците и те да започнат да се държат по-сериозно, като осъзнаят тежката отговорност, която имат - да извадят България от незавидното положение, в което се намира.

ВИЖ ОЩЕ: Тошко Йорданов разкри заговор срещу ИТН

"Доверието в политическата система е сривано с години. Хората не искат да участват в политическия процес, защото всичко е схема. Властта работи, за да може политиците да се настанят удобно в креслата в Министерски съвет и в парламента и да работят за собствените си интереси. Това хората го виждат".

Той не допуска, че българските политици са способни да се прегърнат в името на това да вземат сериозни решения за България:

"Парламентарната форма на управление, която се основава на консенсус, на диалог и на разбирателство, в условията на българската политика тя не може да работи. Политическата класа трябва да влезе в по-сериозен дебат и да види, че парламентът има своята роля и място в подредбата на българските институции, но тя не е, за да създава едно монолитно мнозинство, което да излъчва Министерския съвет. Ако не се навлезе в този дебат, ще вървим от избори в избори, ще произвеждаме неустойчиви коалиции, а хората ще ходят все по-малко да гласуват. Партии като "Възраждане" със сравнително елементарни слогани ще успяват да печелят все повече и повече кредит на доверие, защото политическият процес в България е фалирал".

ВИЖ ОЩЕ: Новина от ГЕРБ! Ключов ход на Борисов

По думите му изборът между Бойко Борисов и Кирил Петков е трагичен, но е факт, че между кюлчетата с пачките и некомпетентността - хората са избрали Борисов.

"Мнозинството от тези, които са отишли да гласуват, имат трезва оценка. Некомпетентността на Кирил Петков беше покъртителна".

Слави Василев коментира, че Борисов осъзнава, че има проблем в политическата класа, тъй като – "да произведем пет избора за две години и да няма адекватен политически хоризонт пред партиите е диагноза за политическата система. Затова не изключи да предстоят всякакви варианти за коалиране, за да се състави правителство, които едва ли ще бъдат устойчиви.

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ с първи думи след вота, какво обяви

Според политолога партия "Възраждане" има потенциал да продължава да расте: 

"Костадин Костадинов печели с прост аргумент - гласувайте за мен, за да не ни управлява посолството на САЩ. И с този аргумент той мачка наред. Това не е оценка за Костадин Костадинов, а това е диагноза за остатъка от политическия ни елит, който е толкова нефелен и некомпетентен, че не може да произведе валиден аргумент срещу това, което Костадинов казва".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай