Радев каза кога ще свика новото Народно събрание

Президентът с първи коментар след вота

Радев каза кога ще свика новото Народно събрание | StandartNews.com

Президентът Румен Радев с първи коментар след вота.

"В момента, в който изтече законово установената процедура и ЦИК обяви поименният състав на Народното събрание, аз веднага ще издам указ за свикването му в първия възможен момент", съобщи той пред журналисти. "Трябва да спазя определени срокове и процедури по закон. Партиите да загърбят пустословието по отношение на модернизация на армията и да погледнат всеобхватно на превъоръжаването", допълни Радев.

ВИЖ ОЩЕ: ПП-ДБ с първи думи след вота, какво обяви

"Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Надявам се той да заработи по-скоро, защото България не може да чака повече. Ние се нуждаем час по-скоро от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде решение на политическата криза като формира консенсусно мнозинство около ясни политики и приоритети. И да излъчи устойчиво и работещо редовно правителство", зави президентът.

Радев се надява да бъде загърбена острата предизборна реторика.

"Надявам се партиите да си вземат поуки от предишните наддавания. Нека не чакат да се завъртят мандатите и тогава да търсят начини да съставят правителство, а отсега да търсят устойчива формула за съставяне на правителство. Трябва да се мисли реалистично. Надявам се и следващият парламент и правителство да се възползват от всичко направено от служебния кабинет. Сложното уравнение да увеличим разходите и да запазим 3% дефицит трябва да бъде решено от партиите", заяви държавният глава.

ВИЖ ОЩЕ: Кой оплеска видеонаблюдението на изборите? Говори министър

"Трябва ли да дам повече време на партиите за преговори? Какво се случи след миналите избори, когато аз дадох много време, за да има най-сетне консенсус и разбирателство. Да се загърби тази предизборна риторика. Какъв беше резултати и най-вече какви бяха претенциите към президентската институция? Че президента иска да управлява със служебно правителство, затова разтяга процедурата", напомни Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай