Сряда,

Политолог каза кога идва импийчмънт за Радев

От: СТАНДАРТ -
1839
Политолог каза кога идва импийчмънт за Радев
A
A
A

Импийчмънт за Радев зависи само от поведението на президента. Речта му пред Народното събрание изчерпа всички негови официални конституционни възможности да действа. Тази позиция изрази в интервю за агенция "Фокус" политологът доц. Антоний Гълъбов. Ако имаме предвид това, че неговото излизане сред хората предизвика опити за блъскане на автомобили и нова радикализация на протеста, това вече е обезпокояващо, категоричен бе той.

Според Гълъбов за пореден път чухме позицията на президента. Той няма право да иска оставката нито на правителството, нито саморазпускане на Народното събрание, каквото и да означава това. Няма право и да иска оставката на главния прокурор. Така че той изчерпа своите конституционни възможности. От него зависи дали ще продължи извън закона, заяви още политическият анализатор.

Ето какво още каза доц. Гълъбов в интервю за "Фокус":

- Какво се случи вътре в Народното събрание, изненадата дойде от ДПС, които поискаха и президентът, и правителството да си ходят. Какво ни казват с това?
- Нека да започнем с по-важната новина, всъщност в сряда управляващото мнозинство получи вот на доверие и то по-висок, отколкото стойността, с която успя да преодолее вота на недоверие. Тези 127 подписа говорят за това, че управляващото мнозинство имат парламентарна подкрепа, следователно ако си спомняте при вота на недоверие той беше преодолян със 124 гласа.

Това означава, че всъщност нямаме промяна. Управляващото мнозинство се ползва с парламентарна подкрепа. Казвам, че позицията на ДПС не беше новина, защото господин Карадайъ каза това още в парк „Росенец“, още когато беше ситуацията, която „Да, България“ се опита да предизвика там.

Господин Карадайъ заяви, че те не подкрепят и не одобряват действията на президента Румен Радев, така че в това отношение вчерашната позиция на ДПС беше естествено продължение на това.

- Добре, доц. Гълъбов, вие казвате това е новината, че са събрани подписите. Това обаче как променя нещата? Ставаме свидетели на безпрецедентна криза, започна да се проявява и насилие вече.
- Не, не. Насилието е едно. Когато говорим за политическа криза, тя има много ясна дефиниция. Имаме работещо Народно събрание, имаме мнозинство, което има парламентарна подкрепа. Това означава, че нямаме нито правителствена, нито парламентарна криза.

Това, което се случи на сблъсъците на протестите беше, че бяха преминати вече много граници. Това означава, че е време да се спре, да се върнем към малко по-разумните действия и да се опитаме да създадем пространство за диалог.

По същество инициативата на управляващото мнозинство отваря именно такава възможност. Имаме възможност сериозно да дискутираме параметрите на нова Конституция, а не на промени в действащата.

- Но очевидно няма да 160 гласа, за да се свика Велико Народно събрание. В този ред на мисли това не е ли безсмислено упражнение в този момент?
- Нищо не е очевидно. Не, не. Категорично не. Ако се вгледате внимателно в позицията на ДПС, те казаха че не приемат това, което е предложено като проект и посочиха какво не приемат в него. Тези 2 месеца, които по парламентарна процедура трябва да изминат, преди да се обсъжда проектът, трябва да бъдат 2 месеца на много интензивни консултации.

Смятам, че ДПС просто настоява на определени неща, които задължително трябва да присъстват в новата Конституция. В това отношение позицията на БСП е по-неразбираема, защото БСП би трябвало да бъде не по-малко заинтересована от активното си участие в създаването на новия основен закон и най-вече при условието на ангажимента на господин Борисов, че в момента, в който бъде постигнато решение за свикване на Велико Народно събрание той ще се оттегли като министър-председател.

Така че нормалната политическа реакция е тази ситуация да бъде изпълнена с много сериозно усилие. Време е за политика, не е време за площадни сблъсъци.

- Мислите ли обаче, че след официалното изказване на ДПС, може да се стигне до импийчмънт на държавния глава, тъй като по Конституция никой не може да му поиска оставката и той да я подаде?
- Това зависи само от поведението на господин Радев. Речта му пред Народното събрание изчерпа всички негови официални конституционни възможности да действа. Ако имаме предвид това, че неговото излизане сред хората предизвика опити за блъскане на автомобили и нова радикализация на протеста, това вече е обезпокояващо.

Но за пореден път чухме позицията на президента. Той няма право да иска оставката нито на правителството, нито саморазпускане на Народното събрание, каквото и да означава това. Няма право и да иска оставката на главния прокурор. Така че той изчерпа своите конституционни възможности. От него зависи дали ще продължи извън закона.

- Доц. Гълъбов, виждаме, че протестът се радикализира. Никой не отстъпва. Говорим за диалог, но на този етап сякаш всички пътища са отрязани. Какво ни чак нас, обикновените хора, в следващите месеци при тази обстановка?
- Някъде казах, че протестът се радикализира, защото губи гражданските си параметри. Т.е. все повече се превръща в представителство на корпоративни интереси, на групи за натиск и на политически класи. Колкото повече губи гражданския си профил, толкова повече сценаристите му ще се опитват да го радикализират. Но онова, което е напълно сигурно е, че България има нужда от работещи институции.

Лично аз не се интересувам от това коя партия печели или не печели от това. Единственото, което ме интересува, е през следващите месеци да имаме работещо Народно събрание, да имаме работещи институции. Това е важно за всички ни. Всичко останало е важно или за отделни корпоративни интереси, или за отделни групи за натиск, но не и за българското общество.

- Какви сигнали обаче излъчва страната ни навън в момента? Кадри от сблъсъците на протестите се въртяха и по „Евронюз“?
- Да, разбира се. През последните месеци сме свидетели на подчертано очерняща кампания за България, която произлиза от нас. Няма промяна в общественото отношение или в международните отношения. Всички публикации срещу България тръгват оттук, така че става дума за очерняща кампания, която без всякакво съмнение е част от сценария на протестите, казвам го най-отговорно.

Няма повишаване на интереса към България, който да идва отвън. Имаме опити да се руши публичният образ на България като елемент от цялостната атака към управляващото мнозинство. Това беше и така наречената среща на подкомисията в Европейския парламент, на която според мен нито един сериозен европейски политик не би могъл да се заблуди, че става дума за обикновена партийна атака.

- Добре. Но това само по себе си не говори ли вече за политическа криза?
- Не, не говори за политическа криза. Отново казвам, политическата криза има ясни параметри. Политическата криза означава да имате блокаж на институциите, които да не могат да взимат решения. В момента имаме само една държавна институция, която оглави по някакъв начин протестите, без да носи отговорност за тях, което само по себе си е позиция, която поне аз не одобрявам.

- Доц. Гълъбов, изход от ситуацията има ли, разумен, реален?
- Единственият разумен изход от ситуацията е управляващите са длъжни да създадат всички възможности за ефективни обществени консултации. Когато казвам ефективни обществени консултации, имам предвид на всички равнища. България има нужда от много сериозни реформи.

Тази Конституция произвежда премиерска, а не парламентарна република. За 30 г. вече се надявам, че повече хора са разбрали това. Така че имаме нужда от ново административно-териториално деление, имаме нужда от орган на законодателната власт на областно равнище, имаме нужда от много сериозни реформи, за да може България да продължи напред, защото тази Конституция вече не е достатъчна.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com