Подробности за екшъна с Дариткова и Нинова

Охранителна полиция обясни какво е станало пред БНТ

Подробности за екшъна с Дариткова и Нинова | StandartNews.com

Целта протеста пред БНТ бе открито заявена - възпрепятстване и недопускане да излязат на улицата на лица, участващи в предаването "Панорама", председателите на двете по-големи парламентарни групи". Това каза на специален брифинг началникът на отдел „Охранителна полиция“ при СДВР комисар Радослав Стойнев. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидерът на БСП Корнелия Нинова участваха в предаването "Панорама". Двете бяха блокирани в сградата над час след края на предаването.

"В даден момент двете дами на собствена отговорност отказаха охраната от страна на полицията и решиха да напуснат БНТ една след друга. От насъбралото се множество бе изразена силна вербална агресия. Имаше хвърляне на бутилки, кенчета от бира и т.н., което наложи намесата ни, за да се изведат лицата от охраняемия периметър", уточни комисар Стойнев. "Автомобилът на едно от лицата трябваше да бъде изведен и обезопасен на подходящо място. Съответно и лицето бе изведено от периметъра благополучно", каза още комисар Стойнев. Той уточни, че при провеждане на протестните мероприятия за вчерашния ден няма задържани лица.

Снощи на територията на столицата са проведени три регламентирани мероприятия - протест пред Висш Адвокатски Съвет, мероприятие около резиденцията на Република Турция, насочено срещу процесите, свързани с превръщането на музея "Света София" в джамия, както и също пред храма "Св. София" на същото място. Няма нарушение на обществения ред, каза комисарят. "Освен тях имаше и две регламентирани мероприятия - при площад "Независимост" и президенството, както и пред БНТ", уточни шефът на охранителна полиция. Той коментира и агресията н протестиращите, които улучиха с яйце окото на един от полицаите. "Около 20 ч. се проведе протестна акция, свързана с хвърляне на яйца по сградата на МС от голяма група в продължение на 15-20 мин. Полицай бе ударен в областта на окото и почувства силна болка. Той бе подпомогнат от колегите си, бе изведен от кордона и му бе оказана медицинска помощ. Към момента състоянието му е стабилно", каза комисар Радослав Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай