Подписваме за газова връзка с Турция през март

Подписваме за газова връзка с Турция през март | StandartNews.com

София. "Разбрахме се през месец март да имаме конкретно подписано споразумение, с конкретни срокове и параметри за изграждането на газова връзка между България и Турция". Това каза министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който се срещна с турския си колега Танер Йълдъз.

Изграждането от българската страна ще се поеме от "Булгартрансгаз", обяви Стойнев, цитиран от БГНЕС. Срокът, за който връзката може да бъде изградена, ще е 2 години, смята още той.

"Ще създадем и съвместна компания между НЕК и турска компания, която ще се регистрира в Турция, за да се улесни износът на НЕК. Състоянието на НЕК е тежко, но се подобрява и това е едни от начините за подобряване на финансовите резултати", добави Стойнев.

"За нас България е стратегически партньор", а не само съсед, каза от своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз.

Турция едва сега започва, а България има дългогодишен опит в развитието на ядрената енергетика, както и технически капацитет и човешки ресурси, обясни Йълдъз. За Анкара проектът за газопровод "Южен поток", който преминава през нейната икономическа зона в Черно море, също е важен, изтъкна турският министър.

"Нямаме решение за строежа на АЕЦ в близост до Резово, но това е едно от 5-те вероятни места", добави Танер Йълдъз.

"Държим много на народа си, но държим и на българския народ и смятам, че не може да става въпрос за нещо, което да поражда притеснение", коментира още Йълдъз на срещата му с Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай